Επικίνδυνα είναι τα φορητά θερμόμετρα υπέρυθρης ακτινοβολίας σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται οι New York Times, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία από την εκτεταμένη χρήση τους είναι διπλός.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Λόλερ, του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, τα θερμόμετρα υπερύθρων, με τα οποία πολλές εταιρίες και χώρες επιχειρούν προκαταρκτικούς ελέγχους, είναι παντελώς αναξιόπιστα. Όπερ σημαίνει ότι αφενός πολλά κρούσματα μπορεί να μην ανιχνευθούν, που συνεπάγεται ότι τα λάθος διαγνωσθέντα άτομα θα αποτελούν κινητές “βόμβες”, έχοντας την πεποίθηση, μάλιστα, ότι δεν πάσχουν από ιούς.
Ο νέος κοροναϊός, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο, έχει μολύνει περίπου 69.000 ανθρώπους και σκότωσε τουλάχιστον 1.669, κυρίως στην Κίνα.
Οι αερολιμένες, κινεζικές πόλεις και ακόμη και τα καταστήματα της Apple έχουν θεσπίσει ελέγχους θερμοκρασίας για τον εντοπισμό πιθανών ασθενών και την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Γιατί είναι αναξιόπιστα τα θερμόμετρα υπερύθρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θερμόμετρα αυτά δεν χρησιμοποιούνται πρώτη φορά τώρα, για την ανίχνευση του covid-19 και ως εκ τούτου υπάρχουν στατιστικά χρήσης, αξιοπιστίας και μελέτες προβλημάτων.
Αναφερόμενοι σε αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα θερμόμετρα υπερύθρων έχουν διακυμάνσεις στην αξιοπιστία τους, οι οποίες συνδέονται με μια σειρά παραμέτρων:
- Η απόσταση μέτρησης
- θερμοκρασία περιβάλλοντος
- συνθήκες υγρασίας περιβάλλοντος
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξιοπιστία τους, ειδικά σε ότι αφορά στον κορονοϊό, καθώς υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, με τις μελέτες να έχουν καταγράψει μέση περίοδο επώασης του ιού τις 5,7 ημέρες, με πολλούς όμως ασθενείς να φτάνουν έως και 14! ημέρες χωρίς συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο πυρετός δεν εντάσσεται στα κατ΄αρχήν συμπτώματα, αλλά έπεται του εμμετού, της διάρροιας και της ναυτίας. Τόσο τις πρώτες ασυμπτωματικές ημέρες, όσο και την περίοδο εκδήλωσης συμπτωμάτων ο ιός είναι απόλυτα μεταδοτικός.
Αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα αυτή και την αδυναμία επαρκούς ελέγχου στις πύλες εισόδου, στις ΗΠΑ οι αρχές εφαρμόζουν διαφορετικά πρωτόκολλα ασφαλείας, θέτοντας σε υποχρεωτική 14μερη καραντίνα όσους έχουν ταξιδεύσει στην επαρχία Γουχάν της Κίνας τις προηγούμενες 14 ημέρες.
Σύμφωνα με την εταιρία Grainger, η σωστή απόσταση χρήσης ενός χειροκίνητου υπέρυθρου θερμόμετρου εξαρτάται από το μέγεθος του στόχου.
Ακόμα ένα ελαφρύ αντιπυρετικό είναι αρκετό για να μεταβάλλει ουσιωδώς την εξωτερική θερμοκρασία, με αποτέλεσμα τα θερμόμετρα υπερύθρων να μην ανιχνεύσουν τον πυρετό που ήδη θα βρίσκεται σε έξαρση.