Σε στρατηγική κλιμάκωσης των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Μνημονίου άγκυρας-Τρίπολης, επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιχειρείται η εδραίωση διαύλου επικοινωνίας με την Ελλάδα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του επιμένει στην αποστολή γεωτρύπανου ανατολικά της Κρήτης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει επαρκώς το σημείο, μιας και έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Ωστόσο, στόχος των δηλώσεων αυτών, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται, είναι η αποσυσχέτιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις εξελίξεις στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν κινείται τυχαία, καθώς ταυτόχρονα προκλήσεις με επίκεντρο το Κυπριακό και ειδικότερα την Αμμόχωστο, διατύπωσε και ο αντιπρόεδρός του, Φουάτ Οκτάι. Χρονικά οι δηλώσεις από την Άγκυρα ακολουθούν τη συνάντηση Ακάρ-Παναγιωτόπουλου στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΑΜ του NATO, αλλά και πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι το Κυπριακό και τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου μένουν εκτός ατζέντας ΜΟΕ, που συνεπάγεται ότι η Άγκυρα θα κινηθεί με “αποφασιστικότητα” όπως διαμήνυσε άλλωστε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει την στρατηγική της Τουρκίας, της παγίδες που στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν και την προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης και νομικής φθοράς της Ελλάδας.
Οι δηλώσεις Ερντογάν για γεωτρήσεις
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».
Εξάλλου, ο Ερντογάν αντέδρασε και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, να επισκεφθεί το Παρίσι.
«Ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε»,
ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι πορκλήσεις Οκτάι
Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι νέες προκλήσεις για την επαναλειτουργία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, από τον Τούρκο ανιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.
«Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους»,
ανέφερε ο κ. Οκτάι
Σημειώνεται πως σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, βασικό θέμα του συνεδρίου είναι το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.