Αντιφατικές και ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για τη δυναμική του νέου κορονοϊού, ενώ πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τη διαχείριση των πληροφοριών και στοιχείων από την Κίνα, εντείνοντας έτσι τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Με τους νεκρούς να έχουν ήδη φτάσει τους 1384, τα κρούσματα 64457 και τους αναρρώσαντες σε 7166 άτομα, καταγράφεται έντονα αυξητική δυναμική, που υπερβαίνει αυτή του SARS και του MERS, πλην όμως η θνησιμότητα δεν είναι αντίστοιχα επιθετική, ενώ οι ασθενείς που επανακάμπτουν καταδεικνύουν ότι ακόμα και χωρίς πλήρης και καταλυτική θεραπεία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ίασης.
Προβληματική είναι η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, όπου Fed, BoE και ΕΚΤ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο και τον παρακολουθούν αλλά δεν δρουν ακόμα. Την ίδια στιγμή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, μείωση επιτοκίων και παροχή ρευστότητας. Η διαφορά αυτή έγκειται στη διαχείριση του επίκεντρου του ξεσπάσματος και του περιορισμένου αντικτύπου εκτός της Κίνας. Ωστόσο, η ζήτηση του πετρελαίου έχει ήδη πέσει 20%, το διεθνές εμπόριο επηρεάζεται καταλυτικά, ο τουρισμός και οι αερομεταφορές επηρεάζονται αρνητικά επίσης, ενώ η αξιοπιστία σειράς κλάδων αμφισβητείται.
Είναι χαρακτηριστικό πως την Τετάρτη 12/2 κατεγράφησαν 254 θάνατοι και 15.152 νέα κρούσματα ενώ χθες Πέμπτη 13/2 κατεγράφησαν άλλοι 121 θάνατοι και 5.090 νέα κρούσματα.
Αυτό σημαίνει πως συνολικά οι θάνατοι στην επικράτεια της Κίνας ανέρχονται σε 1.382 και σε παγκόσμια κλίμακα σε 1.384 (έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία) ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 64.447, εκ των οποίων τα 63.862 στην Κίνα.
Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Υγείας αφαίρεσε από τον κατάλογο των θυμάτων, 108 θανάτους καθώς, όπως αναφέρει, διαπίστωσε πως είχαν γίνει διπλές καταχωρίσεις θανάτων.
Και ενώ επικρατεί αυτή η σύγχυση, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο δεν ανακοινώνει τα αληθινά στοιχεία και πως υποτιμά των αριθμών των κρουσμάτων κατά 100.000. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο τότε τα κρούσματα στην Κίνα είναι τουλάχιστον 160.000!
Και όλα αυτά την ώρα που το Πεκίνο ανακοίνωσε και επίσημα πως 1.716 εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας έχουν μολυνθεί από τον κορoνοϊό, εκ των οποίων οι 6 έχουν πεθάνει!
Οι αλλαγές αυτές στον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων, μπορεί να αποδίδεται στο νέο τρόπο διάγνωσης και προσδιορισμού των κρουσμάτων (που θα ισχύει μόνο για την επαρχία Χουμπέι), ωστόσο έχει ως συνέπεια να εντείνει τους φόβους και την ανησυχία ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει υποτιμηθεί.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα δύο κορυφαία στελέχη, ο Jiang Chaoliang, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι και ο Ma Guoqiang, γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, δηλαδή οι επικεφαλής της επαρχίας Χουμπέι και της πόλης Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντα τους.
ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται με «δραματικούς» ρυθμούς εκτός Κίνας
Σε νεότερη ανακοίνωσή του αργά χθες 13/2, ο Mike Ryan, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, διευκρίνισε, πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.
Όπως εξήγησε ο Ryan, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.
Μειώθηκε η ζήτηση πετρελαίου
Για σημαντικές συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου λόγω της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα κάνει λόγο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.
«Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές», εκτιμά στη μηνιαία έκθεση της για το πετρέλαιο η IEA, η οποία επισημαίνει πως υπάρχει «ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα».
Η ΙΕΑ υποστηρίζει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Οι συνέπειες στην οικονομία
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα σύντομο αλλά πολύ πιο οξύ οικονομικό σοκ από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο «βαριές» θα είναι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία.
Ο N. Lardy από το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πέσει ακόμα και στο 4% (από ρυθμό ανάπτυξης 6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019), αν και υποστηρίζει πως σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίσουν να υποχωρούν, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μικρότερες.