Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί η “σιωπηρή” μετονομασία του ΚΥΣΕΑ, αν και το ακρωνύμιο διατηρήθηκε, η ουσία του φαίνεται ότι αλλάζει, χωρίς ωστόσο να είναι και αυτό σαφές.
Αν και όπως φαίνεται η μετονομασία έγινε στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, το θέμα ανέδειξε μόλις το militaire.gr, δημοσιεύοντας το σχετικό ΦΕΚ που καταγράφεται.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ ο τίτλος ΚΥ.Σ.Ε.Α παραμένει, αλλάζουν όμως οι εκπορευόμενες λέξεις και αντί για Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, μετονομάζεται σε Κυβερνητικό Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Εύλογα, πλέον δημιουργούνται ερωτηματικά για ενδεχόμενη διεύρυνση των θεμάτων που εξετάζονται υπό αυτό το όργανο, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί και προπαρασκευαστική ενέργεια για την ενεργοποίηση μηχανισμών εθνικής άμυνας σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Όπερ σημαίνει τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις εθνικής ασφάλειας, οι οποίες δεν ταυτίζονται πάντα με την Εθνική Άμυνα, καθώς ο όρος καλύπτει την τρομοκρατία και την εσωτερική αστυνόμευση.
Βέβαια, όλα αυτά είναι εικασίες, καθώς επίσημες ανακοινώσεις για το σκεπτικό της απόφασης μετονομασίας δεν υπάρχει.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ΚΥ.Σ.Ε.Α είναι το κυβενρητικό όργανο που αποφασίζει για τα εξοπλιστικά και λαμβάνει επιχειρησιακές αποφάσεις σε περιόδους κρίσεων. Ωστόσο, το εν λόγω όργανο δεν τηρεί πρακτικά.
Η διεύρυνση όμως του πεδίου ευθύνης από την Εθνική Άμυνα, στην Εθνική Ασφάλεια, μπορεί δυνητικά να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δημιουργεί δυναμική στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση η απονομή διευρυμένων αρμοδιοτήτων σε ένα όργανο με περιορισμένη λογοδοσία, αποτελεί εξέλιξη που υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας και αποτιμάται στους σχετικούς δείκτες.
Η ενσωμάτωση της Εθνικής Ασφάλειας στην ατζέντα αρμοδιοτήτων του ΚΥΣΕΑ, χωρίς σαφή προσδιορισμό όμως, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, που προωθείται, θολώνει διαχωριστικές γραμμές, όρια και προκαλεί ανησυχία για την ίδια την ασφάλεια.