Τον Αθανάσιο Ράντο, όπως είχε προαναγγελθεί, επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να διαδεχθεί την παραιτηθείσα και εκλεγείσα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακαλλαροπούλου.
Ο κ. Ράντος, ωστόσο, θα έχει θητεία ενός έτους, ενώ ήδη έχει διαρρεύσει το όνομα της διαδόχου του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ιεραρχικά ο κ. Ράντος ήταν αρχαιότερος της Αικ. Σακελλαροπούλου, ωστόσο δεν προκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και επελέγη τώρα ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότησή του. Η επιλογή του Αθανάσιου Ράντου από τον υπουργό Δικαιοσύνης ακολουθεί το μοτίβο των επιλογών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Στη θητεία του ο κ. Ράντος θα κληθεί μεταξύ άλλων να αποφασίσει για την προσφυγή της Hard Rock για την άδεια καζίνο στο ελληνικό, για τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ, τις προσφυγές των νησιωτών κατά της ΠΝΠ και της επίταξης εκτάσεων για νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΣτΕ
Ο κ. Ράντος γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση.
Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:
- Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.
- Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.
- Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.
- Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.
- Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου.
Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.
Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.