Στρατηγική απόλυτου ελέγχου της δυναμικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων έως ότου ελεγχθεί και αξιολογηθεί η προοπτική επαναπροσέγγισης, επιχειρεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας τη ροή πληροφοριών και εφαρμόζοντας πολιτική περιορισμένης δημόσιας αλληλεπίδρασης με την Άγκυρα.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν αχρείαστες εντάσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία, καθώς και ο περιορισμός του πολιτικού κόστους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εμφανίζεται υποτονικός και απρόθυμος για συγκρούσεις.
Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία αναπτύσσει κινητικότητα σε περιφερειακό επίπεδο, επιχειρώντας να εδραιώσει σχέσεις με νεοσύστατες κυβερνήσεις και να επαναποσδιορίσει “προβληματικές” επαφές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Μάλτας.
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού γραμμικά πάνω στον περιφερειακό άξονα που απορρέει από τον γεωοικονομικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζοντας τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και “αγκαλιάζοντας” το Ισραήλ, ενώ παράλληλα έλαβε αποστάσεις από το Ιράν, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Τώρα, το διπλωματικό επιτελείο της Ελλάδας επιχειρεί να ανακτήσει προσβάσεις και ερείσματα στο πλαίσιο της ΕΕ, επανενεργοποιώντας το “δόγμα των Νοτίων”. Στο πρόσφατο παρελθόν η στάση της Ιταλίας στον East Med και της Ισπανίας στους κόλπους της ΕΕ και της Κομισιόν δεν ήταν οι ευκταίες από την Αθήνα, δυναμική που επιχειρείται να ανατραπεί σταδιακά, μέσω του επαναπροσδιορισμού των διμερών σχέσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θέλοντας να αποφύγει την απευθείας προσέγγιση με την Τουρκία και επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει το γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ ως βάση συζήτησης, ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ την ανάληψη διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας από την Ουάσιγκτον, για την επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Απέναντι στην Τουρκία, η Αθήνα επενδύει στη βήμα, βήμα προσέγγιση, μέσα από τον οδικό χάρτη που έχει προκύψει από τα διεθνή φόρα και τις διμερείς συναντήσεις, επιχειρώντας να αξιολογήσει τα όρια της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας μέσα σε διεθνοποιημένο και ως εκ τούτου ασφαλέστερο περιβάλλον. Ωστόσο, οι δίαυλοι με Αθήνας-‘Αγκυρας σε υψηλό επίπεδο είναι είτε προβληματικοί, είτε κλειστεί, γεγονός που δυσχεραίνει την προοπτική εκτόνωσης με πολιτικές αποφάσεις.
Από την πλευρά της, όμως, η Άγκυρα επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση ανοίγοντας, όπως συνήθως, όλα τα μέτωπα στις διμερείς σχέσεις και επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρκατηγόρησε την Αθήνα πως δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο.
«Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες» ανέφερε προσθέτοντας πως «με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».
Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Ακόμα πιο προκλητικός ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για προσυνεννοημένη αποχή των δύο χωρών από τα Ίμια, δήλωση που μετά τη διάψευση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, μένει αναπάντητη.
Παρά το χαμηλό προφίλ και την αποφυγή αντιπαραθέσεων που επιχειρεί να επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, από τουρκικής πλευράς, οι υφέσεις είναι βραχύβιες, ενώ η ευρύτερη αποτίμηση της κατάστασης καταδεικνύει σαφές μοτίβο κλιμάκωσης.
Αν στα προβλήματα συμπεριληφθεί το προσφυγικό και τα τουρκολυβικά Μνημόνια, τότε η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω.
Ο οδικός χάρτης
Στις 12-13 Φεβρουαρίου θα συνέλθει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις εργασίες της οποίας αναμένεται να πάρουν μέρος οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος και της Τουρκίας Χ. Ακάρ.
Ακολουθεί η «Σύνοδος του Μονάχου για την ασφάλεια» η οποία θα πραγματοποιηθεί από 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να έχουν τετ α τετ ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από 17 έως 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ – όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Δένδιας – στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Στα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών στη Γερμανία η διαδικασία που είχε ξεκινήσει στο Βερολίνο για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί στη διάσκεψη που είχε φιλοξενηθεί στο Βερολίνο.