Κινήσεις με στόχο να προβάλλει ισχυρή πολιτική βούληση, πυγμή και αποφασιστικότητα, κάνει η ηγεσία του υπουργείου Μετνάστατευσης και Ασύλου, θέλοντας να θέσει της βάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, το οποίο έχει αρχίσει να ροκανίζει πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και ο πρωθυπουργός έχει μείνει μακριά από τις διάφορες εκφάνσεις του θέματος στο εσωτερικό.
Έτσι, σήμερα, πρώτη ημέρα ουσιαστικής λειτουργίας του νέου υπουργείου, η πολιτική ηγεσία υπό τον Νότη Μηταράκη και τον ΓΙώργο Κουμουτσάκο σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή ανακοίνωσαν την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία των κέντρων διαμονής νέου τύπου, ο χαρακτήρας των οποίων, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαδικασία που παρακάμπτει σε αυτή τη φάση το Κοινοβούλιο, επιτάσσοντας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για νέες κλειστές δομές αιτούντων άσυλο.
Όπως διευκρίνησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αυτό γίνεται για τη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
Ακολουθεί, επίσης σήμερα, υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως της υπό κατασκευήν δομής), δήμος Ανατολικής Σάμου.
Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, δήμος Λέρου.
Στις εκτάσεις αυτές θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
«Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων, όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές θα διαμένουν:
- πρώτον οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
- δεύτερον όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και
- τρίτον όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.
Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως επανέλαβε τη Δευτέρα, η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου-Αυξημένες επιστροφές-Κλειστές δομές.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις τοπικές κοινωνίες ανακοίνωσε ακόμα και τη δημιουργία πλωτού φράγματος, το οποίο χαρακτήρισε πιλοτικό, έχοντας όμως ήδη προκαλέσει την αντίδραση τω Βρυξελλών που ζητούν διευκρινίσεις και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.