Με διπλωματικό ελιγμό, που αφήνει χώρο για τη συνέχιση της πορείας έπαναπροσέγγισης με την Τουρκία, επιχειρεί να απαντήσει ελληνική κυβέρνηση στη νέα απόπειρα του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει καθεστώς “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο, επ’ αφορμής της “νηνεμίας” που επικράτησε στα Ίμια, μετά από εντάσεις που συνόδευαν τα τελευταία χρόνια την επέτειο της κρίσης του 1996.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Alpha, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση μη προσέγγισης για την αποφυγή έντασης στα Ίμια, ούτε από τον ίδιο, αλλά ούτε σε υψηλότερο επίπεδο.
«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό»,
είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και συνέχισε:
«Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ».
Στο θέμα αντιμετωπίζει επιθετικά η -γενικά ήπια- “Καθημερινή”, καθώς στο κείμενο αναφέρεται ότι ο υπουργός Άμυνας είπε πως “είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν.”.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις που μεταφέρει σε εισαγωγικά ο συντάκτης. Η γλώσσα επίσης δεν συνάδει με τις συνήθεις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας, ο οποίος είναι και έμπειρος νομικός. Συνεπώς, συνάγεται ότι πρόκειται για αυθαίρετη συμπερασματική κρίση του αρθρογράφου για τα όσα είπε ο υπουργός και προσπάθεια να δοθεί μια πιο επιθετική δυναμική, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.
Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, η επιλογή της κυβέρνησης να απαντήσει εμμέσως και δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δείχνει τη διάθεση του Μαξίμου να μην εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παγίως, η κυβέρνηση τοποθετείται κυρίως ή ακόμα και αποκλειστικά σε τέτοιες περιστάσεις μέσω των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών ή σπανιότερα μέσω “κύκλων” η ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Συνήθως μάλιστα είθισται η απάντηση να προέρχεται από ομόβαθμο-ομότιμο αξιωματούχο, έτσι ώστε να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς, η παρέμβαση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, επιβεβαιώνει τη θεώρηση που θέλει την επιλογή του, ως στρατηγικό ελιγμό με στόχο τον κατευνασμό των εσωτερικών αντιδράσεων, χωρίς να θεωρηθεί ότι απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε έμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό σε καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στα Ιμια «και σε άλλα νησιά» του Αιγαίου, προοικονομώντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο αργότερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.
Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως
«φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».