Τέλος σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις τους βάζουν διοίκηση και εργαζόμενοι του ΟΤΕ καθώς υπέγραψαν τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασία (ΕΣΣΕ), στην οποία κατέληξα μετά από κινητοποιήσεις, συγκρούσεις και επίπονες διαπραγματεύσεις.
Η νέα σύμβαση σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, την αλλαγή σελίδας για διοίκηση και εργαζομένους και την αναπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των απωλειών που είχαν υποστεί, οι παλαιότεροι εργαζόμενοι της εταιρίας.
Ειδικότερα, για τους «παλιούς» εργαζομένους στον ΟΤΕ, που προσελήφθησαν πριν από το 2015, προβλέπονται αυξήσεις κατά 4,5% από 1/1/2020 και επιπλέον 3,5% από 31/7/2021. Η συνολική βελτίωση θα ανέλθει στο 8%, έναντι 9,5% που είναι η συνολική απώλεια μισθών από το 2012 μέχρι σήμερα. Μετά τις 31/7/2021 ωστόσο, η εβδομαδιαία απασχόληση των «παλιών» στον ΟΤΕ θα επανέλθει στο 40ωρο, από 35ωρο που ισχύει σήμερα, λόγω της μείωσης των μισθών που επιβλήθηκε το 2012.
Για τους «νέους», που προσελήφθησαν μετά την 1η/1/2015 και είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι σε ορισμένες κατηγορίες, οι αυξήσεις που θα λάβουν θα ανέλθουν στο 9%. Με μονομερή απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, η μεταβολή μπορεί να φτάσει και το 10%. Οι αυξήσεις θα δοθούν επίσης σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ύψους 5,5% από 1/1/2020 και η δεύτερη 3,5% από 1/1/2021.
Η επιβάρυνση του κόστους μισθοδοσίας λόγω των προαναφερόμενων μεταβολών ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως από 1/1/2020 και επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από 31/7/2021. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τους «παλιούς» εργαζομένους ενώ πολύ μικρότερο είναι το κόστος που αφορά τους νέους. Αυτό συμβαίνει επειδή σημαντικές κατηγορίες των νέων εργαζομένων βαρύνονται με προσωπικές διαφορές, έχοντας αποδοχές εκτός ΕΣΣΕ. Τα μέρη συμφώνησαν ακόμη στον εκσυγχρονισμό του κανονισμού μεταθετότητας, καθώς και ότι, σε περίπτωση που η εταιρεία λάβει αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωσή της (π.χ. δημιουργία νέων θυγατρικών εταιρειών κ.λπ.), εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα 240/2006, περί θέσπισης γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους.
Επίσης, ο ΟΤΕ πέτυχε η μισθοδοσία να καταβάλλεται μία φορά μηνιαίως και όχι δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, μειώνοντας τόσο το κόστος διαχείρισης όσο και τη διακράτηση των καταβαλλομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη, συμφωνήθηκε η σύσταση κοινών επιτροπών για να γίνουν διαπραγματεύσεις πάνω στα ζητήματα του κεφαλαίου αλληλοβοήθειας, της διευθέτησης ωραρίου καταστημάτων, του δώρου γάμου, των χρηματικών βραβείων και εξόδων φύλαξης τέκνων.
«Η συμφωνία αυτή», σχολίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «αποδεικνύει ότι οι πρωτοφανούς διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ακρότητες, ήταν αχρείαστες. Με την ΕΣΣΕ αυτή, επιτυγχάνουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ειδικά όσων προσλήφθηκαν μετά το 2015, παραμένοντας βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.
Για μια «έντιμη συμφωνία που θα δώσει το δικαίωμα, και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων να συζητήσουν ουσιαστικά για τα σχέδια μετασχηματισμού της εταιρείας» έκανε λόγο η OME-OTE σε ανακοίνωση της.