Σε διαδικασία πολιτικής σταθεροποίησης επανέρχεται το Κόσοβο, καθώς μετά από εκλογές και πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή.
Η κυβέρνηση υπερψηφίστηκε 120 ημέρες μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν το Vetevendosje κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το πολιτικό σκηνικό, βέβαια, παραμένει εκρηκτικό, καθώς η κυβέρνηση Κούρτι έλαβε τη θετική ψήφο 66 εκ των 120 βουλευτών, 10 απείχαν και η αντιπολίτευση αποχώρησε από τα έδρανα την ώρα της ψηφοφορίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Σερβίας, καθώς το Βελιγράδι ελέγχει πολιτικά την Srpska Lista, το μειονοτικό ψηφοδέλτιο που έλαβε 10 έδρες. Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Σερβίας Άνα Μπρναμπίτς, η Σερβία δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο ο τοπικός πρωθυπουργός της σερβικής μειονότητας ξεκαθάρισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δια παραμείνουν ανοιχτοί.
Η κυβέρνηση Κούρτι αποτελείται από δύο αντιπροέδρους και 15 υπουργούς εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από την «Σερβική Λίστα» που εκπροσωπεί την σερβική εθνική κοινότητα.
Κατά την προγραμματική του ομιλία ο Κούρτι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την πάταξη της διαφθοράς. Υποσχέθηκε μάλιστα την ψήφιση νόμου για το «πόθεν έσχες» βάσει του οποίου θα δημεύονται περιουσίες που αποκτήθηκαν παράνομα.
Αναφέρθηκε επίσης στην αμυντική θωράκιση του Κοσόβου και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναγγέλλοντας τρίμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους του νέους, ενώ υποστήριξε ότι η Σερβία διέπραξε γενοκτονία κατά του αλβανικού πληθυσμού και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων.