Στις αγορές, όπως είχε προαναγγείλει, βγαίνει η Alpha Bank επιδιώκοντας να αντλήσει κεφάλαια 500 εκατ., επιπέδου Tier II, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που έχει ετοιμάσει, στο πλαίσιο του μηχανισμού “Ηρακλής”.
Με την -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και την άντληση 2,5 δισ. με επιτόκιο χαμηλότερο του 1,9%, άνοιξε ο δρόμος και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναζητούν φρέσκο χρήμα, προκειμένου να ισχυροποιήσουν και να διαφοροποιήσουν ην κεφαλαιακή τους βάση, καθώς τα φιλόδοξα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων, θα “κάψουν” κεφάλαια, ενώ η διάρθρωση της κεφαλαιακής τους βάσης είναι σαθρή εξαιτίας του αναβαλλόμενου φόρου που αποτελεί έως και 50% των κεφαλαίων Tier I των συστημικών τραπεζών.
Η διοίκηση της Alpha Bank έχει διοργανώσει road shows αύριο και μεθαύριο σε Παρίσι και Λονδίνο, ενώ την Πέμπτη ανοίγει, το βιβλίο προσφορών. Ο Βασίλης Ψάλτης αναχώρησε σήμερα για το Παρίσι, μαζί με ομάδα έμπιστων στελεχών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που απορρέει από το εγκεκριμένο business plan που έχει εγκριθεί από τον SSM, η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει συμπληρωματικά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετούς ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο δεν θα μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο πενταετίας ( 10NC5). Η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από Moody’s και S&P αντίστοιχα.
Η Alpha Bank διαθέτει, σήμερα, τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά. H υψηλή κεφαλαιακή βάση αναμένεται να διατηρηθεί άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς πλάνου, καθώς η Alpha Βank το 2022 στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17%.
Σημειώνεται ότι ως «Structuring Advisor» της έκδοσης Tier II λειτουργεί η Citigroup. Οι Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets λειτουργούν ως «Joint Bookrunners» και γ Alpha Finance ως «co-lead». Σε σχέση με το αρχικό σχήμα υπήρξε αλλαγή με την είσοδο της NatWest και την αποχώρηση της Royal Bank of Scotland
Η αναδιάρθρωση
Παράλληλα με την έπιθετική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται και η έξοδος στις αγορές, η διοίκηση της Alpha Bank, υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων, με στόχο την ενίσχυση των δεικτών αποδοτικότητας του management, με κατεύθυνση την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και τη μείωση της αναλογίας των δαπανών στα έσοδα.
Σε διοικητικό επίπεδο ανακοινώθηκε η αποχώρηση δύο εκ των τριών αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και η αναδιάταξη της διοικητικής πυραμίδας, με τρόπο που αποσαθρώνει το παλαιό σύστημα και αναγκάζει το στελεχειακό δυναμικό να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της νέας διοίκησης.
Βέβαια, μέχρι στιγμής η υλοποίηση του σχεδίου, υπολείπεται του οδικού χάρτη που η διοίκηση έχει θέσει, καθώς ακόμα δεν έχουν προσληφθεί κομβικά στελέχη που θα επωμιστούν το βάρος της αναδιάρθρωσης, όπως η διευθύντρια προσωπικού και ο επικεφαλής του γραφείου αναδιάρθρωσης.
Οι καθυστερήσεις, αποδίδονται κυρίως στις επιπλοκές με την ενεργοποίηση του “Ηρακλή” καθώς και στις διαπραγματεύσεις με ομάδες εργαζομένων και υψηλά ιστάμενων στελεχών, για την επόμενη ημέρα.