Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα η ποιοτική όξυνση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς εντείνει τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, ή ακόμα και θερμού επεισοδίου.
Ειδικότερα καταγράφηκαν 24 παραβιάσεις εκ των οποίων τέσσερις κατέληξαν σε αερομαχίες, ενώ πετά ήτα οι παραβάσεις των κανόνων του FIR. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις οι παραβιάσει κάλυψαν ολόκληρο το τόξου του Αιγαίο καθώς καταγράφηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Δεν είναι μόνο ο αριθμός των παραβιάσεων στο Αιγαίο που προβληματίζει. Είναι και ο αριθμός των οπλισμένων μαχητικών που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν. Συνήθως η τουρκική πολεμική αεροπορία έστελνε δύο έως τέσσερα οπλισμένα αεροσκάφη, αλλά πλέον η αναλογία έχει αλλάξει και περίπου το ήμισυ των αεροσκαφών που επιχειρούν είναι οπλισμένα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα έχουν ξεπεράσει και τα 10!