Κινητικότητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εν μέσω πολύ κακών καιρικών συνθηκών αναπτύσσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και άλλα μέσα των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας.
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έχει φύγει από την περιοχή στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, και έχει κινηθεί δυτικότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτή τη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται ακίνητο, περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου και συνοδεύεται από δύο εμπορικά πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η μετακίνησή του δυτικότερα να έγινε προκειμένου να αποφευχθούν οι συνθήκες αυτές.
Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το «Ορούτς Ρέις» είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν ολίγοις, η κίνηση των Τούρκων ήταν απροειδοποίητη. Ωστόσο, πέραν αυτού, δεν καταγράφεται κάποια παράνομη κίνηση, ενώ η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το σκάφος δεν το ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του προς τα δυτικά.
Για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού, δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο.
Η κινητοποίηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι πιθανό να αποτελεί προσωρινή κίνηση για την αποφυγή των έντονων καιρικών φαινομένων, που επικρατούσαν στην περιοχή που βρισκόταν νωρίτερα. Ωστόσο, η κατάσταση που δημιουργήθηκε αποτελεί ένα από τα σενάρια που έχουν δουλέψει αρκετά στο ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό, ως προς την αντιμετώπισή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θάλασσα η κίνηση των πλοίων χωρίς ενεργή δραστηριότητα εντός χωρικών υδάτων άλλης χώρας επιτρέπεται στο πλαίσιο του ορισμού της αβλαβούς διέλευσης. Στον αέρα το ίδιο ισχύει για τα μη=οπλισμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τα οποία έχουν δικαίωμα πτήσεις πάνω από άλλες χώρες.