Σε έξαρση παραμένει ο κορονοϊός τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς, με νέα κρούσματα να εντοπίζονται στη Ρωσία και την Ιταλία, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παραμένουν ακόμη “καθαρές”, καθώς ο άνδρας στη Θεσσαλονίκη και τα δύο ύποπτα κρούσματα στην ανατολική Τουρκία ήταν τελικά αρνητικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε χθες συναγερμό καθώς ο ιός εμφανίζει εντεινόμενα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και η μάχη επικεντρώνεται στην ανάσχεσή του, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε πανδημία.
Η Κίνα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση διεθνούς καραντίνας, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία έχουν διακόψει την αεροπορική σύνδεση, η Ρωσία και άλλες ασιατικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα και πλέον μετά βίας εκτελείται το εμπόριο.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του κορονοϊού, εντείνει τις πιέσεις στην εύθραυστη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και ενισχύει τις αντιξοότητες για την παγκόσμια.
Που έχει εξαπλωθεί ο ιός
Στην Ευρώπη, κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
Μετά την ανακοίνωση της είδησης, η Ιταλία απαγόρευσε την άφιξη αεροσκαφών από την Κίνα, ενώ, όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης.
Στη Γερμανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε πέντε. Προέρχονται από το κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου εργαζόμενοι της εταιρείας ανταλλακτικών Webasto φαίνεται ότι μολύνθηκαν από Κινέζο συνάδελφό τους που έφτασε στην εταιρεία για συμμετοχή σε μίτινγκ. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας. Οι αρχές της Βαυαρίας παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας πάνω από 100 εργαζομένων που ήρθαν σε επαφή με αυτούς που μολύνθηκαν.
Στην Ιταλία εντοπίστηκαν δύο ασθενείς με νέο κοροναϊό στη Ρώμη. Πρόκειται για τουρίστες από την Κίνα, που επισκέπτονταν την ιταλική πρωτεύουσα και τέθηκαν σε καραντίνα στο εξειδικευμένο κέντρο Spallanzani.
Μετά την είδηση αυτή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται όλες οι πτήσεις από και προς την Κίνα. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει ένα τέτοιο μέτρο.
Στην Ιταλία επίσης, μετά από 12 ώρες αποκλεισμού, οι περίπου 7.000 επιβάτες κρουαζιέροπλοιου μπόρεσαν να αποβιβαστούν σε λιμάνι κοντά στη Ρώμη, αφού το ζευγάρι Κινέζων για το οποίο υπήρχαν υποψίες, αποδείχθηκε ότι δεν πάσχει τελικά από το νέο κοροναϊό.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τις κινεζικές αρχές, τα θύματα του νέου κοροναϊού ξεπερνούν τα 200 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 10.000.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κάτοικοι της πόλης Γουχάν και γενικότερα της επαρχίας Χουμπέι, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καλούνται να επιστρέψουν εσπευσμένα στην Κίνα.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν ειδικά ναυλωμένα αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό τους, καθώς εταιρείες όπως οι British Airways, Air France και Lufthansa, αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς Κίνα.
Ευρωπαίοι εγκλωβισμένοι στην Κίνα
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να απομακρυνθούν από την επαρχία Χουμπέι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτή.
Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και τρεις Έλληνες πολίτες, που αναμένουν τα αεροσκάφη του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Σήμερα, πάντως, αεροσκάφη ναυλωμένα από τα υπουργεία Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, μεταφέρουν στις πατρίδες τους 83 Βρετανούς και 200 Γάλλους υπήκοους αντίστοιχα.