Ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ, για την άτυπη στήριξη που παράσχουν στον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, εκλαμβάνονται από διεθνείς παράγοντες και διπλωμάτες οι δηλώσεις-απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για νέα στρατιωτική επιχείριση στη Συρία.
Η Άγκυρα επιχειρεί κατά πάγια τακτική τη διασύνδεση ανοιχτών μετώπων μεταξύ τους, προκειμένου να πληθωρίσει τη γεωπολιτική της αξίας και το ειδικό της βάρος, επιδιώκοντας να αυξήσει το προσδοκώμενο όφελος.
Νωρίτερα, εν μέσω σημαντικής επίθεσης από τον συριακό στρατό που απελευθέρωσε μεγάλες περιοχές νοτιανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα ανταποδώσουν «με τον πιο ισχυρό τρόπο, χωρίς δισταγμό» αν σημειωθούν επιθέσεις στα σημεία επιτήρησης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα ίσως προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ αν η κατάσταση στην περιοχή δεν «επιλυθεί αμέσως».
«Αν (σ.σ. η κατάσταση) στην Ιντλίμπ δεν επιστρέψει στα φυσιολογικά, θα προχωρήσουμε σε ενέργειες. Ειλικρινά επιθυμούμε σταθερότητα στη Συρία. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και δίκαια. Δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το καταφέρουμε, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης των στρατιωτικών δυνάμεων»
ανέφερε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η κατάσταση στη Συρία είναι
«τόσο σημαντική» όσο και η κατάσταση εντός των τουρκικών συνόρων. Κατηγόρησε επίσης «εκείνους που στηρίζουν το συριακό καθεστώς» ότι είναι «αφοσιωμένοι στη συνέχιση της κρίσης στη Συρία».
Προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση των συμφωνιών που στοχεύουν στη διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
Η θέση της Ρωσίας
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Νμτίτρι Πεσκόφ απάντησε στα σχόλια του Τούρκου προέδρου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Μόσχα απέτυχε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Σότσι για την ειρήνη στη Συρία.
Την ίδια ώρα, ο Πεσκόφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση στην Ιντλίμπ, όπου οι τρομοκράτες παραμένουν συγκεντρωμένοι, ζήτημα που «ανησυχεί βαθιά» τη Μόσχα.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν συμφωνούμε. Η Ρωσία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες του Σότσι σχετικά με τη ζώνη της Ιντλίμπ. Δυστυχώς, σε αυτή την περιοχή συνεχίζουμε να βλέπουμε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τρομοκρατών που συνεχώς διεξάγουν επιθέσεις, επιθετικές ενέργειες κατά των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, καθώς και της ρωσικής βάσης στο Χμέιμιμ. Αυτή είναι μία πηγή ανησυχίας»
δήλωσε ο Πεσκόφ.
Μέσα στην εβδομάδα συριακά στρατεύματα απελευθέρωσαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Μααράτ αλ Νούμαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Χάμα-Χαλέπι που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι και βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών από το 2012. Ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχείρηση στα νότιο-ανατολικά της Ιντλίμπ τον Δεκέμβριο εν μέσω συνεχών επιθέσεων κατά στρατιωτών και πολιτών από τους τρομοκράτες. Νέα κατάπαυση πυρός επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ωστόσο, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να μην την τηρούν και από τις επιθέσεις τους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 Σύριοι στρατιώτες την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε στη συνέχιση των επιχειρήσεων από τη Δαμασκό.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Τουρκία διαφωνούν επί της απόδοσης του χαρακτηρισμού τρομοκράτες σε πολλά επίπεδα. Η Άγκυρα, για παράδειγμα, χαρακτηρίζει τους Κούρδους του PKK και τους YPG τρομοκράτες, ενώ Μόσχα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μόνο το PKK. Αντιστοίχως, Μόσχα και Δαμασκός χαρακτηρίζουν τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό παρακλάδι της Αλ Νούσρα, προσέγγιση με την οποία διαφωνούν ΗΠΑ και Τουρκία, ενώ η ΕΕ λαμβάνει ad hoc -κατ’ άτομο και ομάδα- θέση.