Να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό και να οδηγήσει στην παραίτηση τον Δημήτρη Καποτόπουλο αναγκάστηκε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, αναβαθμίζοντας τους Βασίλης Καραμούζη και Γιώργο Κουτσουδάκη.
Αρχικά, όπως είχε επισημάνει το Criss Monitor, το σχέδιο που είχε προκριθεί ήταν η διατήρηση του κ. Καποτόπουλου στο διοικητική συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι τουλάχιστον τη γενική συνέλευση, ωστόσο, υπό την πίεση του ΤΧΣ και μετά από εσωτερικές αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή του, ο διοίκηση της τράπεζας αναγκάστηκε να κάνει πιο δραστικά βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης.
Εν τέλει, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο Δημήτρης Καποτόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.
Επιπρόσθετα, ανακοινώνεται ότι κατά την ίδια συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε τον ορισμό του κ. Βασίλειου Καραμούζη ως γενικού διευθυντή εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Αντιστοίχως, ο κ. Γεώργιος Κουτσουδάκης αναβαθμίστηκε εντός της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Τραπεζικής στη θέση του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καποτόπουλο για τη συνεργασία και τη σημαντική συνδρομή του στο έργο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι τροποποιήσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση της τράπεζας προς τις εποπτικές και κανονιστικές αρχές και οδηγούν σε μείωση του ρίσκου και βελτιώνουν την κυβερνησιμότητα της τράπεζας τόσο στο day-to-day επίπεδο όσο και μακροσκοπικά.
Οι εξελίξεις αυτές είναι risk positive για την τράπεζα, δεδομένων των εσωτερικών αλλαγών που θα προκαλέσουν, του ορίζοντα προβλεψιμότητας που δημιουργούν και της πίεσης που ανακουφίζουν. Παράλληλα, θέτουν τις βάσεις για την ισόρροπη μετεξέλιξη της τράπεζας, δημιουργούν προσδοκίες στο προσωπικό, που είχαν καταβαραθρωθεί λόγω της πίεσης στα προγράμματα εθελουσίας και της φημολογίας για την έλευση υψηλά ιστάμενων στελεχών από την αγορά.
Πλέον, το πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάταξης του τεράστιου οργανισμού της Εθνικής Τράπεζας αναμενεται να επιταχυνθεί άρδην, ενώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση τομέων δραστηριοποίησης, με έμφαση σε αγορές αιχμής, όπως τα ενεργειακά.