Στρατηγική περιστολής του δημοσιονομικού κόστους μέσω του περιορισμού των εντόκων γραμματίων σε κυκλοφορία ακολουθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εκμεταλλευόμενος το χαμηλό κόστος μακροχρόνιου δανεισμού από τις αγορές και προβλέποντας αποδυνάμωση της ζήτησης για τα έντοκα γραμμάτια τα οποία προσέφεραν πλέον αρνητικές αποδόσεις.
Επίσης, η μετατροπή του βραχυχρόνιου δανεισμού σε μεσο-μακροπρόθεσμο περιορίζει την έκθεση της χώρας και της οικονομίας σε περιοδικούς κινδύνους και βελτιώνει την ανθεκτικότητα του συστήματος. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώκει την έκδοση ομολόγων ύψους 8 δισ., με στόχο την κάλυψη μέρους της ρευστότητας που του προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία σκοπεύει να μειώσει κατά 30%.
Από τα στοιχεία προκύπτει περιορισμός των fast money επενδυτών στο 5% της τελευταίας έκδοσης 15ετών ομολόγων που έφτασε τα 2,5 δισ.
- Το 68% της έκδοσης αγοράστηκε από Real Money funds,
- το 14% σε τράπεζες και
- το 7% απορρόφησαν ασφαλιστικές εταιρίες και Ταμεία.
Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, ιδιαίτερη όρεξη για το ελληνικό ομόλογο έδειξαν φορείς της Βρετανίας, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 32%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 16% και η Γαλλία με 14%. Το 10% των αγοραστών ήταν από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 7% από Ιταλία, ένα 4% από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπλέον 4% από ΗΠΑ.
Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,23 από 1,75 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου.