Χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο αλλά με κινήσεις που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν ακόμα και σε αύξηση του λειτουργικού κινδύνου παρατηρείται στην Εθνική Τράπεζα, καθώς ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, επιμένει στην αναδιάρθρωση της τράπεζας στα χαμηλά και αποφεύγει τομές στα υψηλά κλιμάκια.
Έτσι, ενώ σήμερα αναμενόταν η αναδιάταξη στην κορυφή, εξαιτίας της συνταξιοδότησης του Δημήτρη Καποτόπουλου, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, καθώς θα παραμείνει εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Καποτόπουλος θα παραχωρήσει μόνο τις λειτουργικές του αρμοδιότητες στον Βασίλη Καραμούζη, που θα αναλάβει γενικός διευθυντής και στον Γιώργο Κουτσουδάκη που θα οριστεί αναπληρωτής του.
Οι αλλαγές αυτές έχουν μεν αντίκτυπο στη day-to-day λειτουργία της τράπεζας, αλλά πολύ περιορισμένο, δεδομένου ότι αμφότεροι οι νέοι επικεφαλής θα αναφέρονται στον κ. Καποτόπουλο, ο οποίος παραμένει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι τη γενική συνέλευση της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, το διάδοχο του Δημήτρη Καποτόπουλου σχήμα, θα είναι διοικητικά “ευνουχισμένο”, περιοριζόμενο σε ΄ρόλο εκτελεστικού βραχίονα του ιδίου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Έτσι όμως, ο Παύλος Μυλωνάς δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, καθώς διατηρεί σε κομβικές θέσεις στελέχη που έχουν κλείσει τον παραγωγικό τους κύκλο και λόγω ηλικίας έχουν τεθεί de facto εκτός αγοράς.
Επίσης, όπως έχει και στο παρελθόν επισημάνει το Crisis Monitor, η πολυδιάσπαση που δημιουργείται στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας από την απροθυμία του Παύλου Μυλωνά να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τον βασικό μέτοχο και τους θεσμούς οργανογράμματα, αυξάνει τον λειτουργικό κίνδυνο και υπονομεύει την στρατηγική μετεξέλιξης της τράπεζας που ο ίδιος έχει εξαγγείλει.