Η βραχυοπρόθεσμη πολιτική, διπλωματική και επικοινωνιακή αξιοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμάνουελ Μακρόν αποτελεί το μείζον ζήτημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αναζητά διέξοδο από την κρίση με την Τουρκία, λύσεις για την εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής και μοχλό για την αλλαγή της πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας στο εσωτερικό.
Είναι προφανές, καιρό τώρα, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί από το γερμανικό άρμα, ενώ επιχειρεί να επιβιβαστεί στο γαλλικό, εντός ΕΕ, το οποίο ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει ή ότι κινείται προς κάποια κατεύθυνση, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει παράξει, ούτε υλοποιήσει πρωτοβουλίες, ενώ δεν διαθέτει πολιτικό προσωπικό στα καίρια πόστα των Εξωτερικών, της Άμυνας και της διεύρυνσης, αλλά περιορίζεται στο οικονομικό χαρτοφυλάκιο και το Brexit.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συνεντεύξεις και αρθρογράφησε σε γαλλικές εφημερίδες και περιοδικά, οδό που είχε αποφύγει σε άλλες περιστάσεις, αν και αποτελούσε την πλέον ενδεικνυόμενη μέθοδο προσέγγισης και επιβολής ατζέντας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει μεν πιο ξεκάθαρα -και πολιτικά εκμεταλλεύσιμα- μηνύματα προς την Τουρκία, επικεντρώνει ωστόσο στα οικονομικά, τις επενδύσεις και τα… εξοπλιστικά. Ο πρωθυπουργός θέλει βέβαια να περιοριστεί η τουρκική έξαρση προκλητικότητας, γνωρίζει όμως ότι η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα όχι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, γνωρίζει ότι ο Μακρόν μεγαλύτερες δυνατότητες επηρεασμού στα οικονομικά ζητήματα. Ως εκ τούτου η ατζέντα της συνάντησης θα που είναι προγραμματισμένη για 14:30 σήμερα θα κυριαρχείται από οικονομικού ενδιαφέροντος συμφωνίες.
Η κυβέρνηση επιχειρεί απριόρι να δημιουργήσει κλίμα ελληνογαλλικής συμμαχίας εντός της ΕΕ, θέλοντας έτσι να αναδείξει τις ηγετικές ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρά διεθνή ερείσματα. Στρατηγική που όμως υποβαθμίζει το διεθνές εκτόπισμα της Ελλάδας, αποκαλύπτει και εμπεδώνει την απομάκρυνση από τον γερμανικό άξονα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μια σειρά από μέτωπα.
Δεν μπορεί να παραβλέπονται τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εμμάνουελ Μακρόν και η προσπάθεια που καταβάλλει για να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να ανεβάσει τη δημοσκοπική αποδοχή του, καθώς αποτελούν παράγοντες προσδιοριστικούς της ρητορικής και πρακτικής του.
Η Γαλλία είναι ήδη… εδώ
Πλην της στήριξης του Παρισιού στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει με γεμάτη ατζέντα, με στόχο τη συνέχιση αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι και αυτό της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ώς και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Η Αθήνα αναμένει τη στήριξη του Παρισιού και στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, αλλά και την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς. Την ίδια ώρα, όπως σε όλα τα τελευταία ταξίδια του κ. Μητσοτάκη, έτσι και στο Παρίσι, θα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό χρώμα.
Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του ελληνογαλλικού forum με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελλάδα είναι η πολυπληθής υπουργική αποστολή, καθώς τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης.