Να στείλει μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών τόσο προς την Τουρκία, που έχει εργαλειοποιήσει το θέμα, όσο και προς την ΕΕ και ιδιαίτερα στις χώρες του Βίζεγκραντ επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, προκρίνοντας λύση “τύπου Έβρου” για το Αιγαίο.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε προκήρυξη για έργο 500,000 προκειμένου να κατασκευαστεί πλωτός φράχτης μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, με στόχο την επιθετική ανάσχεση των ροών, μέτρο πρόληψης, το οποίο όμως αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, καθώς θεωρείται ότι έτσι δεν εμποδίζονται μόνο οι μετανάστες αλλά και οι πρόσφυγες.
Απώτερος σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την συγκατάθεση των χωρών του Γρκουπ Βίζεγκραντ στο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού που προωθεί η νέα Κομισιόν, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά. ΄Με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει ήδη δεσμευτεί για αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, η Αθήνα χρειάζεται ακόμη να πείσει όχι μόνο το Βερολίνο, αλλά τους πλέον σκληροπυρηνικούς του Group Visegrad κατά των οποίων είχε κινηθεί δικαστικά η προηγούμενη Κομισιόν για τη μη-τήρηση του Δουβλίνου ΙΙ.
Το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό-εξπρές, καλώντας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή πλωτού φράχτη εντός τριών μηνών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο το πλωτό φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών πάνω από το νερό, μήκος 2,7 χιλιομέτρων, ενώ θα έχει εγκατεστημένους δυνατούς φακούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το κόστος του έργου αγγίζει τα 500.000 ευρώ.
Στην περιγραφή αναφέρεται ότι το πλωτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».