Ιδιαίτερα θετική είναι για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κατ αρχήν αποτίμηση της συνάντησης και η πρώτη ανάγνωση των κοινών δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς έλαβε πλήρη και δημόσια γεωπολιτική στήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία, ενώ φαίνεται ότι παράλληλα “κλειδώνει” η παραγγελία των δύο φρεγατών Belh@rra καθώς και διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Εμμάνουελ Μακρόν, έκανε λόγο για κοινό γεωπολιτικό όραμα των δύο χωρών, ταύτιση που δύναται να δώσει ώθηση στην αμυντική συνεργασία, αλλά δεν είναι σαφές πως θα επηρεάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, μάλιστα, καταδίκασε τις πρακτικές της Τουρκίας και τον ρόλο της στη Λιβύη και εξ ονόματος της ΕΕ, γεγονός που έχει ιδιαίτερα αυξημένη σημειολογική και πολιτική βαρύτητα και αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης».
Όσον αφορά τη συμφωνία του Βερολίνου για τη Λιβύη ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε αρκετές φορές ότι η Τουρκία την παραβαίνει, ενεργοποοιούμενη πολυεπίπεδα στην περιοχή, με διατυπώσεις που φαίνεται να στοχεύουν στην Άγκελα Μέρκελ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό ο Μακρόν φαίνεται να ασκεί κριτική στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Εμμάνουελ Μακρόν και στο προσφυγικό, απαντώντας στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διμερή και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εν αναμονή μάλιστα της νέας πρότασης της Κομισιόν.
«Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες»,
προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού, δέσμευση που στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νομή των κεφαλαίων.
Επίσης, ώθηση φαίνεται να λαμβάνουν και τα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, στα οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές, αλλά χωρίς συγκεκριμένες αναφορές.
«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων»,
προσέθεσε.
Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των μεταξύ υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:
«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν»
είπε Έλληνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.
Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σημειώνοντας ότι η όποια πολιτική λύση στην Λιβύη περνάει από την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας»
τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως
«ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία προωθούν
«ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής ενώ σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».