Μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς η πίεση που δέχεται από την εν εξελίξει δίκη στη Γερουσία είναι μεγάλη, ενώ ο ίδιος επέλεξε να ξεδιπλώσει το σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού.
Οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ κατέληξαν και στα ελληνοτουρκικά, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών,
Σύμφωνα με ανάρτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι στο Twitter, στη διάρκεια της συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη
«Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο».
Η διατύπωση αυτή, βέβαια, χωρίς το πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε, δεν προσφέρει κάτι νέο, ενώ επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι το ζήτημα τέθηκε στη βάση της ανάλυσης της κατάστασης στη Λιβύη και της διακηρυγμένης βούλησης των ΗΠΑ για την προώθηση του γεωοικονομικού δόγματος της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της λύσης για το Μεσανατολικό, που ο Τραμπ προωθεί ενδεχομένως ως το δυνατό του χαρτί στη διεθνή σκηνή πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Τα ζητήματα που έθεσε ο Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, έθεσε επί τάπητος την ανάγκη χαλιναγώγησης του Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο ατύπως υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ (εκτός από τη Ρωσία), καθώς ο Λίβυος στρατάρχης δεν φαίνεται να δεσμεύεται από την εκεχειρία.
Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ πως αδιαφορούν για την ειρήνη και μια εκεχειρία στην χώρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γκαμπονέζο ομόλογό του Αντάμα Μπάροου, ο Ερντογάν ανέφερε πως η δήλωση του εκπροσώπου του Χάφταρ που είπε πως η κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, είναι «πολύ σημαντική». «Ελπίζουμε πως εκείνοι που ήρθαν στη διάσκεψη του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου επίσης άκουσαν αυτή τη δήλωση και θα καθορίσουν ανάλογα τη στάση τους», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, επικρίνοντας τον Χάφταρ για την «αδιάλλακτη» στάση του.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε νέα αμερικανική παρέμβαση στην κατεύθυνση του τερματισμού της βίας στην Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τη ρωσική πολεμική αεροπορία επελαύνουν απωθώντας αντάρτες του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, μέρος των οποίων υποστηρίζονται από τον Ερντογάν, αλλά οι οποίοι σύμφωνα με τη Μόσχα και τη Δαμασκό εντάσσονται στο τρομοκρατικό μέτωπο της Αλ Νούσρα.
Οι θέσεις Τραμπ
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν τη διευκόλυνση των αμερικανικών σχεδιασμών για τη Μέση Ανατολή μέσω της άσκησης πίεσης στη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις η Άγκυρα.
Για την ώρα πάντως, οι Παλαιστίνιοι τόσο σε επίπεδο της Χαμάς όσο και στη Δυτική Όχθη, υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Μαχμούντ Αμπάς, αρνούνται τις αμερικανικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες και τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι έχασαν την ουδετερότητά τους από τότε που ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ.
Μετά την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο και τον χαρακτηρισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον Αλ Σίσι, ο Ερντογάν αποτελεί το μόνο ηγέτη οργανωμένης και αναγνωρισμένης χώρας που διατηρεί άμεσες σχέσεις με την οργάνωση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της Χαμάς και έχει πλοκάμια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.