Λύση δύο κρατών προτείνει με το σχέδιο που επέδωσε και επί του οποίου συμφώνησε με τους Ισραηλινούς πολιτικούς ηγέτες ο Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας μάλιστα τη Νότια Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και τη Δυτική για το Ισραήλ.
Τόσο η Χαμάς όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να απορρίψουν, σε πρώτη φάση, το σχέδιο των ΗΠΑ, που εκπόνησε ο Τζάρεντ Κούσνερ με τη βοήθεια του Χένρι Κίσιντζερ και το οποίο προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ ως ορόσημο της προεδρίας του.
Ο Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο τόσο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και στον Μπένι Γκανζ, καθώς το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ παραμένει ρευστό και η χώρα οδηγείται εκ νέου (για τρίτη φορά) σε πρόωρες εκλογές στις 19 Απριλίου, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης.
Σήμερα, πάντως, ανακοινώθηκε και επισήμως η άσκηση πινικής δίωξης σε βάρος του εν ενεργεία Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συνεπάγεται ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει ξεκινήσει η σχολαστικότερη διερεύνηση των κατηγοριών που αποδίδονται, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα.
Ο κ. Τραμπ πρόκρινε τη λύση των δύο κρατών, ενώ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει “αδιαίρετη πρωτεύουσα” του Ισραήλ», βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ.
Προανήγγειλε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και ότι ο χάρτης του για Παλαιστίνη και Ισραήλ «θα υπερδιπλασιάσει» το παλαιστινιακό έδαφος.
Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει την κατασκευή νέων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η παλαιστινιακή κρατική κυριαρχία.
Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δημιουργεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.
Αντιδράσεις
Στα παλαιστινιακά εδάφη αναμένονται ταραχές, καθώς η πρόταση των ΗΠΑ επιμένει στην αλλαγή των συνόρων και όχι σε αυτά του 1968 που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν απειλήσει ακόμη και υπαναχώρηση από τη Συμφωνία του Όσλο, η οποία είναι αυτή που οδήγησε στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, χορήγησε αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και ρυθμίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται και η αντίδραση από την πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς ο Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιήσει τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είχε, νωρίτερα, επικοινωνία με τον επικεφαλής του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για τις θέσεις του Αμπάς και κάλεσε σε ενότητα απέναντι στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στο διάγγελμα του προέδρου Αμπάς θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Ήδη σήμερα το πρωί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Γάζα με κεντρικό σύνθημα «Η Παλαιστίνη δεν πωλείται» και, όπως όλα δείχνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι Παλαιστίνιοι να δεχθούν το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, στο Ισραήλ ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας, καθώς η δημοσίευση του σχεδίου Τραμπ για την επίλυση του Μεσανατολικού αναμένεται να οδηγήσει σε νέες διαδηλώσεις και κύμα βίας.
Βασικοί άξονες του σχεδίου Τραμπ
- Δύο κράτη, με το Ισραήλ να κρατά την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία.
- Τα εδάφη των Παλαιστινίων θα διπλασιαστούν και θα είναι συνεχόμενα, ενώ κανένας Παλαιστίνιος ή Εβραίος δεν θα φύγει από το σπίτι του.
- Η Παλαιστίνη θα συνεργαστεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας (ως εγγυητή) για την ασφάλεια του Όρους του Ναού (Temple Mount)
- Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους 50 δισ. για επενδύσεις στο νέο τους κράτος.
- Σε δέκα χρόνια θα δημιουργηθούν ένα εκατ. θέσεις εργασίας, η φτώχεια θα μειωθεί στο μισό, το ΑΕΠ θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.
- Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια (θα παγώσουν οι εποικισμοί) για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι θα έχουν ένα ισχυρό μελλοντικό κράτος, εφόσον αποκηρύξουν την τρομοκρατία.