Την παραίτησή της από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενη η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που έχει ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή, θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία διαδοχής και αναθερμαίμοντας -λόγω του εσπευσμένου της διαδικασίας- σενάρια πολιτικών εξελίξεων.
Η κίνηση αυτή δρομολογεί πλέον τη διαδικασία αντικατάστασής της από την κυβέρνηση, η οποία μετά από τον διορισμό προέδρου στο ΣτΕ θα έχει διορίσει πλέον δικαστικούς της επιλογής της και στα δύο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, στέλνοντας έτσι μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή της Κυριακής», κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην επιλογή, ως νέου προέδρου του Δικαστηρίου, του αρχαιότερου αντιπροέδρου του ΣτΕ Αθανάσιου Ράντου, που ήδη εκτελεί καθήκοντα προέδρου στο ΣτΕ από τότε που η κ. Σακελλαροπούλου αποφάσισε να αναστείλει τα δικαστικά της καθήκοντα, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση του να την υποδείξει ως νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς την επιλογή Ράντου πάντως, έχει το γεγονός ότι και αυτός είχε παραλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου φαίνεται ότι ιδεολογικά και πολιτικά κινείται σαφώς πιο κοντά στην τρέχουσα. Βέβαια, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” και ο Ράντος αναμένεται να έχει βραχεία θητεία, καθώς στη λήξη της, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αναμένεται να προκρίνει την Ειρήνης Σαρπ.
Η διαρροή και δημοσιοποίηση. από τώρα των σεναρίων διαδοχής στο ΣτΕ αποτελούν ενδεικτικά προειλημμένων αποφάσεων ή προσπάθειας συγκεκριμένων κύκλων να επιβάλλουν τη βούλησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πολιτικά η επίσπευση της παραίτησης Σακελλαροπούλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ είχε περιθώριο δύο ακόμη μηνών μέχρι την ανάληψη καθηκόντων στην προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τη διαρροή ονομάτων για τους επόμενους προέδρου, τη στιγμή που τα εθνικά θέματα “καίνε”, καταδεικνύουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μοτίβο. Αν και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εξελίξεις σε ένα τόσο ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον, οι πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου και ο χρονισμός εντείνουν την ανησυχία τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέο μπαράζ ασύμμετρων πιέσεων και απειλών από την Τουρκία. Με δεδομένο μάλιστα ότι σενάριο διπλών εκλογών του 2020 έχει στο πρόσφατο παρελθόν θέσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκακος, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει παράγοντα στην διαρκώς μεταβαλλόμενη εξίσωση της πολιτικής συγκυρίας.
Διαδικαστικά πάντως, για την επιλογή προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτείται πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ είθισται να προηγείται short list από το συμβούλιο των προέδρων της Βουλής.