Στις αγορές ανακοίνωσε ότι θα βγει εκ νέου το ελληνικό Δημόσιο, αυτή τη φορά με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να επιμηκύνει τις λήξεις, έτσι ώστε να αναδιαρθρώσει το προφίλ απαλύνοντας το δημοσιονομικό βάρος για περίοδο μεγαλύτερη από τη 10ετία “άφεσης” του ESM, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να προλειάνει το έδαφος για την έξοδο των τραπεζών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου χρέους το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 4 έως 8 δισ. από τις αγορές το 2020, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί τελικά, αν δηλαδή θα προτιμήσει να περιορίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων ή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και υποχρεώσεων προ τον ιδιωτικό τομέα. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ επανεξέδωσε 30ετή ομόλογα 3,5 δισ. τα οποία αντικατέστησαν δύο σειρές ομολόγων μικρότερης διάρκειας και λήξης έως το 2025 που είχε στα χαρτοφυλάκιά της η Εθνική Τράπεζα, τα οποία είχαν προέλθει από την ανταλλαγή του swap τίτλος.
Συνεπώς, το 15ετές, που θα είναι έως 2,5 δισ. έρχεται να συμπληρώσει την καμπύλη εύρους των ελληνικών ομολόγων, διευρύνοντας τη γκάμα προσφερόμενων τίτλων και αποκαθιστώντας πλήρως την παρουσία της Ελλάδας στα επενδυτικά ραντάρ, πριν ακόμα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Η έξοδος στις αγορές αν και προγραμματισμένη από καιρό, συντονίζεται με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch και έρχεται να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργείται από τη βελτίωση του προφίλ του χρέους μετά το swap με την Εθνική Τράπεζα.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σπεύδει να εκμεταλλευτεί το μεσοδιάστημα της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων για την αξιολόγηση και της τελικής έκδοσης της έκθεσης που θα συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω της εξόδου στις αγορές, της αποκόλλησης του project του Ελληνικού και της επιθετικής προώθησης της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις αγορές και να αναθερμάνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επίσης, υπάρχουν και γεωπολιτικά κίνητρα, καθώς η κυβέρνηση αναμένει στις εκδόσεις ομολόγων και στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και Εθνικής Ασφαλιστικής να πιστοποιήσει τη δέσμευση εταίρων και συμμάχων, καθώς η ενίσχυση των οικονομικών τους συμφερόντων επί ελληνικού εδάφους δρα αποτρεπτικά στις προσπάθειες υπονόμευσης που καταβάλλει η Τουρκία.
Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.