Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Transparency International για τον Δείκτη Αντιλήψεων περί Διαφθοράς του 2019, καθώς προκύπτει ότι παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και την κινηματοποίηση των αντιδράσεων κατά της διαφθοράς παγκοσμίως, οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν μικρή η καμία βελτίωση.
Ο δείκτης κατατάσσει 180 χώρες όσον αφορά την αντίληψη διαφθοράς του δημόσιου τομέα από το 0 που σημαίνει “πολύ διεφθαρμένη” και 100 σημαίνει “πολύ καθαρή”. Αυτή τη φορά, πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών σημείωσαν βαθμολογία 50 ή χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σοβαρά προβλήματα που εμποδίζουν την παραβίαση του δημόσιου τομέα. Η μέση συνολική βαθμολογία ήταν 43.
Η Δανία και η Νέα Ζηλανδία καταγράφονται ως οι πλέον “καθαρές” χώρες επιτυγχάνοντας σκορ 87, ακολουθούμενες από τη Φινλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία.
Η Σομαλία κατατάσσεται στον πάτο με μόλις 9 βαθμούς, ακολουθούμενη από το Νότιο Σουδάν και τη Συρία με 12 και 13 αντίστοιχα.
Η Transparency International δήλωσε ότι μόνο 22 χώρες σημείωσαν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες τους τα τελευταία οκτώ χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γουιάνας και της Εσθονίας.
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες με σημαντική βελτίωση στους δείκτες κατά της διαφθοράς, κομβικό ρόλο έπαιξε η σύσταση, από αμφότερες, ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς.
Η πορεία της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς από το 2012
Η Ελλάδα βέβαια παραμένει χαμηλά, με συνολικό σκορ κάτω από 50 , ισοβαθμώντας με την Κούβα, την Ιορδανία. υπερβαίνει ωστόσο τον μέσο όρο του δείκτη που είναι στο 43, ενώ περιλαμβάνεται στη μεγάλη μάζα των χωρών που έχουν σκορ χαμηλότερο του 50.
Από την ποιοτική ανάλυση προκύπτει ότι σε μεγάλο βαθμό η διαφθορά αποτελεί πρόβλημα που απαντάται στις φτωχές χώρες και γεωγραφικά στο Νότιο Ημισφαίριο.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 21 χώρες σημείωσαν σημαντική μείωση με τον Καναδά, τη Νικαράγουα και την Αυστραλία μεταξύ των τάξεών τους.
Οι ΗΠΑ είχαν απογοητευτική βαθμολογία 69 φέτος, το χειρότερο αποτέλεσμά τους τα τελευταία 8 χρόνια.