Πολιτική κατευνασμού φαίνεται ότι υιοθετεί η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, με την Άγκελα Μέρκελ να αναγνωρίζει σιωπηρά αλλά de facto σειρά τουρκικών προκλήσεων στις οποίες είχε αρχικά αντιτεθεί, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε εμπρηστικές κινήσεις, δηλώσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, καθώς και Αιγαίο και την Κύπρο.
Η Γερμανία αναγνωρίζει de facto τη ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας στη Συρία δηλώνοντας μάλιστα πρόθυμη να συγχρηματοδοτήσει σε διμερές επίπεδο την κατασκευή οικισμών για τους πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, τους οποίους ο Ερντογάν υπολογίζει, σε πρώτη φάση, σε 400,000 άτομα. Επίσης, η Άγκελα Μέρκελ άνοιξε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις αντιδράσεις Ελλάδας-Κύπρου και την ανάγκη της Άγκυρας βρει λύσεις μέσω διαλόγου στην περιοχή.
H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά την «ανθρωπιστική δράση» της Τουρκίας να κατασκευάσει καταφύγια για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να παράσχουμε γερμανικά κονδύλια για αυτή την ανθρωπιστική δράση»
ανέφερε η κα. Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η ρητορική αυτή, βέβαια, αποτελεί ίδιον της γερμανικής διπλωματίας, καθώς δηλώνει πρόθεση, κρατά όμως τη δράση σε δεύτερη φάση, επιχειρώντας να δεσμεύσει πρώτα το άλλο μέρος σε κινήσεις καλής θέλησης και επίδειξη βούλησης.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό.
«Ακόμα και το πρώτο τμήμα, τα πρώτα 3 δισ. ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί πλήρως από την Ε.Ε.»
ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στην στρατηγική πολύπλευρης πίεσης σε ΕΕ και Γερμανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε επίσης ότι πι πόροι δεν θα κατευθυνθούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς η Άγκυρα θέτει παγίως θέμα διαχείρισης των κονδυλίων.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η κα. Μέρκελ τόνισε πως «μπορεί να φανταστεί να παρέχει η Ε.Ε. επιπρόσθετη στήριξη» στο μέλλον, πέραν αυτής που προβλέπει η συμφωνία.
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων
Τη στιγμή που Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωνε την de facto αναγνώριση της μονομερούς ενέργειας της Τουρκίας να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στη Συρία, μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz ετοιμαζόταν για νέες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει εκχωρηθεί στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ENI-Total.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν»,
δήλωσε ο Ερντογάν, εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα»,
απείλησε ο Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, είπε ότι «το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης».
Ο Τούρκος πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα στην Αγκελα Μέρκελ ότι
«οι χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν θα πρέπει να ευνοήσουν τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργού της Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».
Τι ζήτησε η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία λαμβάνει μέρα κατά του PKK. Επίσης, όπως δήλωσαν αμφότεροι οι ηγέτες η Γερμανία θα συνεισφέρει και απευθείας, οικονομικά, στην Τουρκία για την αντιμερώπιση του προσφυγικού και τη συγκράτηση των επιπλέον 400,000 προσφύγων που κινούνται από την Ιντλίμπ της Συρίας προς την Τουρκία.
Η Άγκελα Μέρκελ, επίσης, ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για το προσφυγικό, την οποία θέλει πλέον να θέσει εκτός της ατζέντας ανοιχτών θεμάτων με την Τουρκία, ευελπιστώντας ότι οι παραχωρήσεις που έκανε σε επίπεδο χρηματοδότησης θα είναι αρκετές για να διαχωρίσουν τα ανοιχτά μέτωπα και να καταστεί ευκολότερη η αντιμετώπιση της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής.