Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Τουρκία στις 19.55 (ώρα Ελλάδος) το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ υπερβαίνουν τους 1000 οι τραυματίες και υπάρχουν φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία και σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σιβρίς και 221 χιλιόμετρα βορειοανατολικά Γκαζιαντέπ. Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, ενώ το εστιακό του βάθος είναι 10 χλμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελαζίγ είχε χτυπηθεί ξανά από σεισμό το 2010, μεγέθους 6 Ρίχτερ, από τον οποίο 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, δώδεκα ώρες μετά τον σεισμό, είχαν σημειωθεί 223 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης, ενώ οι διασώστες είχαν απεγκλωβίσει επτά ανθρώπους.
Περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ, σύμφωνα με αναφορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχος, υπάρχουν 15 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Suleyman Soylu, τα πέντε θύματα είναι στην Malatya και τα άλλα 13 στην Elazig. Ο κυβερνήτης της περιοχές δήλωσε ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί εγκλωβισμένοι σε ένα και μόνο κτίριο που κατέρρευσε.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Συλλυπητήρια και βοήθεια στην Τουρκία έχουν προσφέρει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όσο και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα
Καθησυχαστικός ήταν για το ενδεχόμενο σύνδεσης του σεισμού στην Τουρκία με την Ελλάδα, ο ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι ο φονικός σεισμός των 6,8 ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.
Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.
Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι “προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1.500 χλμ μακριά”.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.