Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο επιστρέφει η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που κατηγορεί την Ελλάδα για την παράνομη στρατιωτικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου και την απάντηση του ελληνικού υπυοργείο Εξωτερικών που αιτιολογεί εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη αυτή, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας.
Αν και το θέμα αναδεικνύεται σε μείζον από ελληνικά και τα διεθνή media, τα οποία προβάλλουν με ένταση τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ και την απάντηση της Αθήνας, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς αποτελεί μοχλό πίεσης που παγίως, πλέον, χρησιμοποιεί η Άγκυρα όταν θέλει να αντιστρέψει το εις βάρος της διεθνές κλίμα και να περάσει από την επιθετικότητα στο blame game, θολώνοντας τα νερά και επιχειρώντας να υπονομεύσει τις ελληνικές θέσεις.
Στη νέα προκλητική τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο»,
αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Η διατύπωση αυτή, είναι επίσης συνηθισμένη, αντανακλά το προσωπικό ύφος του Νίκου Δένδια και συνιστά μικρή κλιμάκωση της έντασης σε διπλωματικό επίπεδο, όχι λόγω του τόνου που απορρέει, αλλά επειδή απαντά σε δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στα media και όχι σε επίσημες ανακοινώσεις ή τοποθετήσεις σε διεθνή φόρα.
Η Αθήνα με τον τρόπο επιχειρεί να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι πλέον δεν θα αφήσει τίποτε άλλο αναπάντητο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και επίδειξη αποφασιστικότητας και πυγμής στο εγχώριο ακροατήριο, απ΄όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέχεται έντονη κριτική για την υποχωρητικότητα που επιδεικνύει.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
“Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων”.