Τον καίριο ρόλο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Ελλάδας και ιδιαίτερα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών επισημαίνει σε έκθεσή του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η διαπίστωση αυτή του ΚΕΠΕ, αν και δεν αποτελεί είδηση, εν τούτοις αποτελεί παραδοχή της επιρροής των εθνικών θεμάτων και της ασφάλειας στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας πλέον σαφές ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και ο αντίκτυπος που αυτή έχει στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, επιδρά αρνητικά στην οικονομία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2019 θα διαμορφωθούν στο 2,5% και 2,3%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής 2,7% για το τέταρτο τρίμηνο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2020, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,6%, στη βάση των εκτιμήσεων της τάξεως του 3,2% και 2% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντίστοιχα.
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης, στη βάση της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί σε όρους ολοκλήρωσης των προγραμμάτων προσαρμογής και εξισορρόπησης των δημοσιονομικών μεγεθών που στηρίζουν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω υποχώρηση της αβεβαιότητας και την προοδευτική ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη ενισχύεται κυρίως από τη σημαντική άνοδο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, υποτονική παραμένει η άνοδος της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, ενώ η ενίσχυση των επενδύσεων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερότητας.