Με ευρεία πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λαμβάνοντας 261 ψήφους, εκ των 294 συμμετεχόντων στην ψηφοφορία.
Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ορόσημο που θέλησε εξ αρχής να αναδείξει με την επιλογή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, προβλέπονταν έως πέντε ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή, η οποία έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής. Στις δυο πρώτες χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που επετεύχθη τελικώς από την πρώτη ψηφοφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απαιτούνταν 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου.
Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Σε διάγγελμά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές την κ. Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως είχε γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, με πρόταση μάλιστα του προηγούμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του, είχε προαναγγείλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, εξαπολύοντας πάντως βολές κατά του κ. Μητσοτάκη.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε από την πλευρά της ότι η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασης του κόμματός της.
Το ΚΚΕ είχε σημειώσει ότι «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε την επιλογή της Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ως «αριστεροφοβική».
Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν αποδέχθηκε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την πάντως τιμητική.
Παράπλευρες εξελίξεις
Η επιλογή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υπερψήφισή της, για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα στην Ελλάδα αποτελεί μεν ορόσημο, λόγω του φύλου, αλλά παράλληλα προκαλεί και εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε πολιτικό επίπεδο.
Κατ΄αρχήν, πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Σακελλαροπούλου ήταν μόνη επικεφαλής ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ελλάδα που δεν είχε επιλεγεί από την τρέχουσα, αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου της. Συνεπώς, η επίσης πρόωρη, δική της αποχώρηση από τη θέση, επιτρέπει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετήσει νέο επικεφαλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στέλνοντας πλέον σαφές μήνυμα ότι έχει τα ηνία του κράτους.
Παράλληλα. όμως, ο διορισμός νέου προέδρου στο ΣτΕ, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει συγκεκριμένες υποθέσεις επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Η επιλογή Σακελλαροπούλου, όμως, προκάλεσε και τριγμούς στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς πέρα από τον συμβολισμό της ως γυναίκα, για σημαντικό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ η μεταπήδηση δικαστικών σε πολιτειακά αξιώματα αντιβαίνει την αρχή της διάκρισης εξουσιών. Για τη νέα Δημοκρατία, πρόβλημα αποτελεί το πολιτικά άχρωμο προφίλ και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν άλλοι κομματικοί υποψήφιοι, που μετά την τροποποίηση του Συντάγματος θα μπορούσαν να έχουν ψηφιστεί, έστω από μικρότερες ή ακόμα και μόνο από την κομματική πλειοψηφία.
Το βιογραφικό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, ενώ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και το 1982 διορίστηκε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το 1988 προήχθη στο Γ’ Τμήμα ως πάρεδρος και το 2000 στο Ε’ Τμήμα ως σύμβουλος. Το 2015 προήχθη στον βαθμό της αντιπροέδρου στο Γ’ Τμήμα και το 2018 προήχθη σε πρόεδρος του δικαστηρίου.
Την περίοδο 1989 – 1990 είχε λάβει εκπαιδευτική άδεια και παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
Η κ. Σακελλαροπούλου έχει διατελέσει επιπλέον πρόεδρος (1993 – 1995 και 2000 – 2001), γενική γραμματέας (1985 – 1986) και αντιπρόεδρος (2006 – 2008) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Υπήρξε επίσης μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993 – 1995) και έχει διδάξει Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005 – 2014).
Επιπροσθέτως, διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013 – 2015), ενώ έχει συγγράψει άρθρα για ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος, έχοντας παράλληλα εισηγηθεί σχετικά θέματα σε συνέδρια και ημερίδες.
Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η κ. Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητά της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως στο πρόσωπό της τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα.