Στο πολεμικό σκηνικό και τον υβριδικό πόλεμο της Άγκυρας φαίνεται ότι σύρεται η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να ανασχέσει τη δυναμική δημιουργίας σκηνικού απομόνωσης της Ελλάδας επιχειρεί να διαμορφώσει ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις, διαρροές και επιθετική προπαγάνδα.
Έτσι, ενώ από τη μια η Αθήνα αντιμετωπίζει “ψύχραιμα” τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για διαπραγματεύσεις σχετικά με την εκχώρηση ελληνικών οικοπέδων, νότια της Κρήτης, από την Τουρκία σε ιταλικές εταιρίες, από την άλλη πλευρά επιχειρεί να αποδείξει ότι έχει ανοιχτούς διαύλους με τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας στη Βουλή και επιδεικνύοντας δημοσίως επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Τέτοιες κινήσεις, συνήθως, στόχο έχουν την ανακούφιση της εσωτερικής πολιτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως από τον υβριδικό πόλεμο της Άγκυρας και την ασύμμετρη απειλή που συνιστά η εκθετική αναμετάδοση των τουρκικών θέσεων από τα ελληνικά media.
Ωστόσο, η ανάδειξη της επιστολής ως μείζον διπλωματικό χαρτί τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, είναι ενδεικτική του άγχους που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως για τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Διπλωματικά, πάντως, η ανάδειξη της επιστολής Πομπέο, δείχνει ότι η Αθήνα αισθάνεται ανασφαλής, ζητά επιτακτικά κάλυψη και στήριξη από τους συμμάχους και ότι οι σχέσεις σε επίπεδο ηγετών δεν είναι ούτε οι προσδοκώμενες, ούτε απρόσκοπτες.
Όπερ σημαίνει, ότι ενώ η κίνηση αυτή μπορεί να δράσει καταπραϋντικά στο εγχώριο πολιτικό ακροατήριο, καταδεικνύει αδυναμία όταν ερμηνεύεται διεθνώς και ως εκ τούτου τείνει να αποδυναμώνει την αίσθηση που έχουν για την Ελλάδα εταίροι, σύμμαχοι και ανταγωνιστές, υπονομεύοντας την αποτρεπτική δύναμη.
Η επιστολή Πομπέο
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην επιστολή του Μάικ Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωση τους στην διατήρηση της ευημερίας, της Δημοκρατίας κι ασφάλειας στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι στην επίμαχη επιστολή ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» στην περιοχή. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα παραπάνω στοιχεία» φέρεται να δήλωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ελληνική υπερ…προβολή
Στην επιστολή αναφέρθηκε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, στον Ελληνα πρωθυπουργό:«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρημένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει πως οι δύο χώρες «σφυρηλαρούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών»
ενώ υπογράμμισε
«την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική σύνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».
«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια»
υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως
«οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως
«οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».
Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει:
«Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».