Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, μετά το ξέσπασμα και την ταχεία εξάπλωση της ιογενούς πνευμονίας, μέσω του κορονοϊού που είχε μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΕ κρούσματα έχουν πλέον καταγραφεί σε τρία αστικά κέντρα στην Κίνα, με “σημείο μηδέν” την πόλη Βουχάν, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά κορονοϊού στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.
Στις ΗΠΑ, σε αρκετά διεθνή αεροδρόμια έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα ανίχνευσης πυρετού και συμπτωμάτων και έχουν αναπτυχθεί ειδικοί από το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC).
Για την ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει περιορισμούς σε ταξίδια και εμπόριο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Ωστόσο, σημειώνει ότι πρόκειται για νέα μορφή του ιού η οποία δεν αποκλείεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και τρόπο μετάδοσης.
Μέχρι τώρα η ιογενής πνευμονία ήταν δυνατό να μεταδοθεί από τα ζώα, ακόμα και από γάτες, στον άνθρωπο, ενώ τελευταία στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν στην αναθεώρηση του τρόπου μετάδοσης, περιλαμβάνοντας την από άνθρωπο προς άνθρωπο μετάδοση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καραντίνα μεγάλες περιοχές και την αύξηση του επιπέδου συναγερμού.
Ασθενής “0”
Οι αρχές της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν χθες Πέμπτη ότι ένας τριαντάρης που είχε ταξιδέψει στη Βουχάν είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα. Μια Κινέζα έχει τεθεί σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη, καθώς είναι φορέας ενός μυστηριώδους στελέχους κοροναϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει ευρύτερη επιδημία.
Τουλάχιστον 763 άνθρωποι τέθηκαν υπό επιτήρηση στη Βουχάν διότι είχαν έλθει σε επαφή με ασθενείς, ενημέρωσαν οι υγειονομικές αρχές την Πέμπτη. Εξ αυτών, 644 θεωρείται πως δεν μολύνθηκαν, ενώ 119 συνεχίζουν να παρακολουθούνται. Το πρώτο θύμα ήταν ένας άνδρας 61 ετών.
Το ξέσπασμα καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν από το Σεληνιακό Νέο Έτος, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν πολλοί από τους 1,4 δισεκ. Κινέζους θα ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή προς και από το εξωτερικό. Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές στην Ασία από το ξέσπασμα της επιδημίας του ΣΟΑΣ (2002-2003) που άρχισε στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο.
Η ιστορία του κορονοϊού
Πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στη δεκαετία του 1960, ωστόσο αναγνωρίστηκαν ως αιτία για ένα κοινό κρυολόγημα, οι σοβαρότεροι κοροναϊοί έχουν προκαλέσει θανατηφόρες επιδημίες στην Ασία. Δύο εστίες νέων στελεχών κοροναϊού στη Σαουδική Αραβία και την Κίνα στοχεύουν το αναπνευστικό σύστημα στους ανθρώπους και ευθύνονται για τους θανάτους περισσότερων από 1.600 ατόμων από τότε που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά.
Το ξέσπασμα του 2002 στην Κίνα, που προκλήθηκε από τον κοροναϊό του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Η διαχείριση του θέματος, τότε, από την κυβέρνηση της Κίνας ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα λόγω του μυστικισμού του Πεκίνου, που οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα προτού ανακοινωθεί γιατί επρόκειτο.
Η Κίνα, πάντως, δείχνει να έχει μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος, καθώς αυτή τη φορά ενημέρωσε εγκαίρως και λαμβάνει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος και έλεγχο της επιδημίας.