Σε δύο φάσεις θα διεξαχθεί η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς παρά την παρουσία των ηγετών των δύο αντιμαχομένων πλευρών, Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ, αυτοί δεν θα εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις παρά μόνο αν υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένου πλαισίου σε τεχνικό επίπεδο.
Η Καγκελαρία έχει αποφύγει μέχρι τώρα να δώσει λίστα συμμετεχόντων στη διαδικασία, αν και η Άγκελα Μέρκελ έχει ξεκινήσει από χθες να υποδέχεται ηγέτες στο Βερολίνο, ένδειξη του σκληρού παρασκηνίου και της προσπάθειας να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν πρωτόκολλα και επισημότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Το σχήμα των συμμετεχόντων και η διάρθρωση των διαπραγματεύσεων διαμορφώνουν εικόνα εν κρυτπώ διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου, καθιστώντας σαφές ότι η λύση εφόσον συμφωνηθεί εν συνεχεία θα… επιβληθεί.
Θα υπάρξει βέβαια η καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων, πριν από τη σύνοδο που θα ξεκινήσει στις 15:10 ( ώρα Ελλάδος Ελλάδος).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η Αγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Στις 13:15 η Καγκελάριος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Μέχρι στιγμής πάντως την παρουσία τους στο Βερολίνο για τη διάσκεψη έχουν επιβεβαιώσει
ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν,
ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν,
ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,
ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι,
ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και
ανώτεροι αξιωματούχοι από
την Μεγάλη Βρετανία,
την Κίνα, τα Ηνωμένα
Αραβικά Εμιράτα,
την Ιταλία,
την Αλγερία και
τα Ηνωμένα Έθνη,
την Ευρωπαϊκή Ένωση,
την Αφρικανική Ένωση και
τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Στο Βερολίνο βρίσκονται ήδη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο ηγέτες των αντιμαχομένων πλευρών, όμως, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, ωστόσο, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.