Δηλώσεις με στόχο να επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα της ενίσχυσης και διεύρυνσης του ρόλου της ΕΕ στη Λιβύη, ως αντιστάθμισμα στην εμπλοκή Ρωσίας και Τουρκίας έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζόζεπ Μπόρελ, ανοίγοντας θέμα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη, αλλά με κυρίαρχο παράγοντα την Ευρώπη.
Επίσης, ο κ. Μπόρελ επισήμανε ότι η ΕΕ έχει επιφορτιστεί με την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, υποχρέωση στην οποία δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της Ρωσίας και της Τουρκίας ως εξωτερικών παραγόντων στην εξίσωση του εμφυλίου πολέμου.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τη φθίνουσα δυναμική που δημιουργεί η συγκεκριμένη κατάσταση αδυναμίας της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη για την επίβλεψη της τήρησης της εκεχειρίας, εφόσον υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα στη Διαδικασία του Βερολίνου.
«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ»,
δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή, με την συμμετοχή της Λιβύης και της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές δεν απέχουν και σε ένα βαθμό απηχούν τις ελληνικές θέσεις και πιέσεις προς την Κομισιόν και στόχο έχουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Αθήνας που διατυπώνονται σε όλα τα μέτωπα, καθώς η άρνηση συμμετοχής της Ελλάδας, παρά το σχετικό αίτημα, τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί καταλυτικό ρόλο, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Νωρίτερα, ετοιμότητα για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβύη, με τη μορφή παρατηρητών τήρησης της εκεχειρίας, είχε διατυπώσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει την ενεργή εμπλοκή στη Λιβύη με δυνάμεις, η συμπερίληψη ελληνικών δυνάμεων θεωρείται δύσκολη, λόγω της καθαρής θέσης υπέρ του Χαφτάρ και κατά του Σάρατζ που έχει λάβει η Αθήνα, υπονομεύοντας έτσι το τεκμήριο της ουδετερότητας, που απαιτείται για να γίνει αποδεκτή ως εγγυητής σταθερότητας στην περιοχή.
«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό»,
πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε»,
όπως είπε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Τετάρτη ότι στο τραπέζι των συζητήσεων στη Διάσκεψη θα τεθεί το ζήτημα της εφαρμογής του εμπάργκο. Ενώ από την καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικώς της Γερμανίας τέθηκαν εκτός ατζέντας της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, τα ζητήματα θαλασσίων θαλασσίων συνόρων και τα ενεργειακά.
Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι
«ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία»,