Έντονη κινητικότητα στο μέτωπο της Λιβύης αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση της πολιτικά στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ σε αντίστιξη με την Τουρκία που κινείται στρατιωτικά, μερικά μόλις 24ωρα πριν από την Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρεί τώρα να χρησιμοποιήσει τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς τη στήριξη που προσέφερε στον Χαλίφα Χαφτάρ προκειμένου να αποδείξει τη δυνατότητά της να επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις στην περιοχή.
Στη συνέντευξή του στον Alpha νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προίδέασε πως επίκειται μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η impromptu επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, ο οποίος αναμένεται αύριο να έχει συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Ο Λίβυος στρατηγός θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή στη 13:00 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Το βράδυ της Πέμπτης μετά την άφιξή του ο Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ο Χαφτάρ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου, γεγονός που καθιστά τη στάση και τις συναντήσεις στην Αθήνα υψηλής πολιτικής, σημειολογικής και διπλωματικής αξίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ στη Ρωσία ο Χαφτάρ δεν συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, νωρίτερα είχε βρεθεί στην Ιταλία όπου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ, νωρίτερα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση συμμετοχής στη Διαδικασία του Βερολίνου, που του μετέφερε στη Λιβύη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ δεσμεύτηκε να τηρήσει την εκεχειρία, αλλά χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία της Μόσχας, την οποία είχε μεθοδεύσει η Άγκυρα.
Μιλώντας στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε με Veto σε επίπεδο ΕΕ, τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, εφόσον δεν περιλαμβάνεται σε αυτά η ακύρωση του Μνημονίου Τουρκίας-GNA.
«Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής, εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχθούμε»,
είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής ενώ έκανε γνωστό πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Ωστόσο, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι τα θαλάσσια σύνορα και οι εξωτερικές σχέσεις της Λιβύης δεν βρίσκονται επί τάπητος, ενώ η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι πρωταρχικός στόχος της συνόδου είναι η διασφάλιση επιβολής του εμπάργκο όπλων.
Η διαχείριση
Η ελληνική κυβέρνηση, βέβαια, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την έλευση του Λίβυου στρατηγικού και επικοινωνιακά στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς η απουσία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ήδη στοιχίσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Νίκο Δένδια. Για τον υπουργό Εξωτερικών μάλιστα υπάρχει ήδη υποβόσκουσα φημολογία ότι θα αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο σε πρώτη ευκαιρία.
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ συμπίπτει με τις κρίσεις της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ, που έχει επίσης προγραμματιστεί για την Παρασκευή.