Κινήσεις με στόχο να εδραιώσει τη θέση του στο τραπέζι και να διεκδικίσει εργό ρόλο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη στο Βερολίνο κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη.
Η κίνηση της Τουρκίας ερμηνεύεται ως προβοκάτσια και απειλεί να δυναμιτίσει το κλίμα τόσο στην περιοχή όσο και στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Στόχος της Άγκυρας είναι να αποτελέσει αδιαμφισβήτητο παράγοντα της κρίσης στη Λιβύη και να διεκδικήσει ρόλο επόπτη τήρησης της εκεχειρίας και εγγυητή της διαδικασίας.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί και το μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων συνόρων και συνεκμετάλλευσης στέλνοντας στην περιοχή και σεισμογραφικό σκάφος, κίνηση που είχε προαναγγείλει με NAVTEX για το Oruc Reis
Η ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση φημών περί αποδοχής της γερμανικής πρόσκλησης για συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου από τον ηγέτη του LNA, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος δεν υπέγραψε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μόσχα, ενώ σήμερα εξέπνευσε και η τελευταία διορία 48 ωρών που το είχε δώσει η παραιτηθείσα κυβέρνηση της Ρωσίας.
Η Τουρκία έχει αποκαλυφθεί ότι έχει ήδη παραβεί το εμπάργκο του ΟΗΕ για όπλα και στρατό στη Λιβύη και ως εκ τούτου η εμπλοκή της στον εμφύλιο δεν αποτελεί είδηση. Η ανακοίνωση όμως από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο φέρει αυξημένη πολιτική και διπλωματική βαρύτητα και αξιολογείται ως πράξη άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο, έναντι του καθεστώτος του proxy war που είχε έως τώρα υιοθετήσει η Άγκυρα.
Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα βήμα, που οδηγεί την Τουρκία πιο βαθιά στην κρίση και το οποίο η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει, αλλά ακόμα και να το έκανε θα την οδηγούσε σε παγίδα, καθώς θα προκαλούσε διάχυση της κρίσης και η Αθήνα θα αναγκαζόταν με έξωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, όπου θα άνοιγε σειρά θεμάτων και θα ξεδιπλώνοντας τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις.