Σε τροχιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μπαίνει η Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεβ ανακοίνωσε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης μετά την ετήσια ομιλία του Βλάντιμιρ Πούτιν στην ομοσπονδιακή Βουλή.
Την παραίτησή της υποβάλλει η ρωσική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη δουλειά που έκανε, ενώ ανέφερε ότι θα συναντηθεί με κάθε μέλος της κυβέρνησης, σε συνέχεια της ανακοίνωσης Μεντβέντεφ για την παραίτηση.
Επίσης ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι το σχηματισμό της νέας.
Ακόμα είναι ασαφές τι πυροδότησε τις εξελίξεις αυτές, εν μέσω ευρείας ανάπτυξης της Ρωσίας ανά τον κόσμο και με σειρά μετώπων ανοιχτά, εντός και εκτός της χώρας. Είναι επίσης άγνωστο από ποιόν θα αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός.
Όπως δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν προορίζει τον Μεντβέντεβ για την κάλυψη της νεοσύστατης θέσης του αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εξήγησε δε, ότι σχεδιάζει την καθιέρωση του χαρτοφυλακίου του «αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Η Ρωσία πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης»,
δήλωσε ο Πούτιν.
Όπερ σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος – σε ομιλία του προς τους βουλευτές, τους υπουργούς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους – εστίασε στην εσωτερική πολιτική, αναφερόμενος στην οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα.
Σενάρια για την επόμενη ημέρα
Τέτοιες εξελίξεις είναι ασυνήθιστες για τη Ρωσία, η οποία κινείται σε πολιτικά σταθερή και γραμμική τροχιά, ενώ με βάση το διοικητικό προφίλ του Πούτιν σηματοδοτούν αλλαγή κατεύθυνσης σε καίρια μέτωπα, η οποία θα καταγραφεί από το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα αλλάξουν όλοι οι υπουργοί. Ενδεχόμενη αντικατάσταση, πάντως, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θα σήμαινε αλλαγή πλεύσης στα διεθνή και ενδεχόμενη νέα προσπάθεια προσέγγισης με τη Δύση.
Επίσης, μένει να καταγραφεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, πάντως, στο πλαίσιο της ομιλίας του είχε προαναγγείλει συνταγματικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, δια μέσου του κοινοβουλευτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου ώστε να μπορεί να προτείνει πρωθυπουργό. Η εφαρμογή τέτοιων αλλαγών, βέβαια, προϋποθέτει έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Δημοψηφίσματος.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει νέα θητεία.
Υό το πρίσμα αυτό ο Πούτιν φαίνεται ότι κινείται στρατηγικά για να ενισχύσει τον ρόλο και την ανεξαρτησία του πρωθυπουργού, θέση που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει αργότερα εκ νέου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν Πούτιν και Μεντβέντεφ έχουν πραγματοποιήσει εναλλαγές ρόλων προέδρου και πρωθυπουργού.