Άρθρο με το οποίο προωθείται το αφήγημα των επικριτών του Ντόναλντ Τραμπ και τείνει προς τη γραμμή της Τεχεράνης, για τη δολοφονία Σουλείμανί αναδεικνύει η “Καθημερινή” μερικά 24ωρα μετά την επιστολή-διάβημα διαμαρτυρίας της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την εφημερίδα και το υπουργείο Εξωτερικών για δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αρχικά και για αρκετό καιρό η “Καθημερινή” επέμενε μονόπλευρα σχεδόν στο αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ, περί επικείμενης άμεσης τρομοκρατικής απειλής κατά των ΗΠΑ και αμερικανικών στόχων, που οδήγησαν στην απόφαση για το πλήγμα κατά του Σουλεϊμανί. Η τάση αυτή φαίνεται να αλλάζει τώρα, καθώς η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο που βασίζει σε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters, κατά το οποίο “Καταρρέει η αιτιολογία ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων”.
Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για θεαματική στροφή στη γραμμή της εφημερίδας, η οποία λόγω κύρους, απόψεων και προσωπικότητας του επικεφαλής της, έχει αποτελέσει, σε αρκετές περιπτώσεις, εργαλείο άσκησης δημόσιας διπλωματίας.
Δεδομένων των περιστάσεων, της ανακοίνωσης-στοχοποίησης της Ελλάδας από το Ιράν, στην οποία επαναλαμβάνει ότι οι χώρες που θα διαθέσουν βάσεις ή παράσχουν σε αμερικανικά πλήγματα καθίστανται αυτόματα στόχοι. Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να μην αφορά μόνο το μέλλον, αλλά ενδεχομένως και τετελεσμένα. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ή σενάρια, τα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που αφήνει η δολοφονία Σουλεϊμανί προκαλούν ανησυχία.
Σε μακρο-πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, πάντως, η ανακοίνωση του Ιράν, εφόσον δεν υποχωρήσουν άμεσα οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς διαφοροποιεί το risk profile της χώρας και ενισχύει τον κίνδυνο εμπλοκής σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο κύκλο βίας.
Στο άρθρο ο Τραμπ χαρακτηρίζεται, ούτε λίγο, ούτε πολύ εμπρηστικός, προβάλλονται κατ΄αποκοπή δηλώσεις του για τον Σουλεϊμανί και αναδεικνύονται τοποθετήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησής του, που δεν του παρέχουν πλήρη κάλυψη, αλλά κινούνται σε γκρίζες ζώνες”.
Το δημοσίευμα αυτό, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων της Αθήνας με την Τεχεράνη, ή ακόμα και έμπρακτη δήλωση δυσαρέσκειας προς τις ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα
“Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης αμερικανικής στρατηγικής «αποτροπής» έναντι του Ιράν – που δυνητικά έχει επίσης εφαρμογή στην Κίνα και τη Ρωσία – βάζοντας στην άκρη τον αρχικό ισχυρισμό της Ουάσινγκτον πως ο διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς δολοφονήθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη διότι σχεδίαζε άμεσα επικείμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών και άλλων στόχων.
Οι Δημοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Τραμπ περί αυτοάμυνας με βάση πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας περί άμεσα επικείμενων επιθέσεων στις οποίες κατ’ αυτές ενεχόταν ο Σουλεϊμανί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν τέσσερις αμερικανικές πρεσβείες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Πομπέο δεν έκανε καμία αναφορά στην απειλή άμεσα επικείμενων επιθέσεων σχεδιασμένων από τον υποστράτηγο. Όταν ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως επαναλαμβάνει τη θέση ότι η αμερικανική επιδρομή της 3ης Ιανουαρίου εναντίον αυτού που για πολλούς ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία έγινε προληπτικά, για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων.
Χθες Δευτέρα, ο Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά αποφαινόμενος ότι «στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία» το εάν ο Σουλεϊμανί ήγειρε άμεση απειλή.
Επίσης, την Κυριακή και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι δεν διάβασε καμιά αναφορά που να προειδοποιούσε περί σχεδίων για άμεσα επικείμενες επιθέσεις εναντίον πρεσβειών των ΗΠΑ.
Κατά τον Πομπέο, πίσω από την εξόντωση του Σουλεϊμανί βρίσκεται μια «ευρύτερη στρατηγική». «Ο πρόεδρος Τραμπ και όσοι από εμάς είμαστε στην ομάδα των συμβούλων του για την εθνική ασφάλεια αποκαθιστούμε την αποτροπή — την αληθινή αποτροπή — έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε.
«Ο αντίπαλός σου πρέπει να κατανοήσει ότι όχι μόνο έχεις τη δυνατότητα να του επιβάλλεις κόστη, αλλά ότι είσαι πράγματι διατεθειμένος να το πράξεις», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Τραμπ το 2018, ενίσχυε την Τεχεράνη.
«Η Αμερική σήμερα απολαμβάνει την καλύτερη θέση ισχύος έναντι του Ιράν στην οποία βρεθήκαμε ποτέ», έκρινε ο Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας τη ζημιά που προκαλούν στην ιρανική οικονομία οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν εκ νέου σταδιακά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
«Η σημασία της αποτροπής δεν περιορίζεται στο Ιράν», ξεκαθάρισε ο Πομπέο. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτρέπουμε τους εχθρούς μας για να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία. Αυτό το νόημα έχει η δουλειά του προέδρου Τραμπ για να γίνει ο στρατός μας πιο ισχυρός παρά ποτέ», συμπλήρωσε”.