Διευρυμένη μεν, αλλά χωρίς την Ελλάδα δε, θα είναι η σύνθεση της διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς η Γερμανία δεν προωθεί το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη Σύνοδο, δεδομένων των επιπλοκών που θα προκαλούσε και της προοπτικής ετεροπροσδιορισμού του προβλήματος στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».
Στόχος της διαδικασίας είναι, μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας».
Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ επιχειρεί ήδη να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία, λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας και της προσπάθειας της Άγκυρας να επιβάλλει εαυτόν ως άμεσα εμπλεκόμενο παράγοντα. Ο επικεφαλής του LNA απέρριψε την εκεχειρία που προτάθηκε στη Μόσχα, λόγω των τουρκικών παρεμβάσεων και απαιτήσεων και επέστρεψε στη Λιβύη. Η Ρωσία σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις συνομιλίες προσέφερε νέα προθεσμία δύο ημερών στον Χαφτάρ, που συνεπάγεται συνέχιση των παρασκηνιακών διεργασιών.