Πολιτικό θόρυβο εντός της χώρας και stress στις σχέσεις με το Ιράν και χώρες που εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής της Τεχεράνης δημιουργεί διπλωματικό ατόπημα του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να αποδείξει τη δέσμευση της Ελλάδας στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, σε αντιδιαστολή με τη στάση της Τουρκίας, έλαβε δημοσίως ξεκάθαρη θέση υποστήριξης της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Ιράν μέσω όλων οδών, καθώς η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα γνωστοποίησε τη δυσαρέσκειά της στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Το θέμα είχε κρατηθεί εκτός των δημοσιογραφικών ραντάρ, αλλά το αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρής, στο Open, όπου εν συνεχεία το επιβεβαίωσε με παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αν και τα ελληνικά media εστιάζουν στις πολιτικές σκοπιμότητες της απόκρυψης του θέματος, εντός της χώρας, στην πραγματικότητα τα ζητήματα που εγείρονται από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και την απάντηση του Ιράν είναι ευρύτερα.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει την Τεχεράνη, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, το Κατάρ, που είναι κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου να εντάσσεται στη σφαίρα επιρροής της Τεχεράνης και τον Λίβανο που ελέγχεται από την Χεζμπολάχ να έχει λόγο στον East Med, το ενδεχόμενο διάρρηξης των σχέσεων Αθήνας-Τεχεράνης θα μπορούσε να έχει ευρύτερες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη διεθνή θέση και προσβάσεις της Ελλάδας.