Ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και τουρκικής προκλητικότητας έθεσε με δύο παρεμβάσεις του ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του καλωσορίσματος, πριν τη διμερή συνάντηση στο Οβάλ γραφείο, χωρίς ωστόσο να λάβει κανενός είδους απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ καθίσταται σαφές ότι η στάση του στο θέμα της Τουρκίας δεν απηχεί τις θέσεις της γραφειοκρατίας των ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν ήθελε να δημιουργήσει εκ νέου ρηγματώσεις στο εσωτερικό, ούτε όμως να στρεσάρει τις ήδη δυσλειτουργικές και τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, τη στιγμή μάλιστα που η γεωπολιτική αξία της Άγκυρας αυξάνεται δραστικά μετά το πλήγμα στο Ιράν και την επιδείνωση των ισορροπιών με το Ιράκ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκδήλωσε για λογαριασμό της Ελλάδας δημόσια ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, ζητώντας όμως ένταξη μετά την ολοκλήρωση αναβάθμισης των F-16 που προβλέπεται το 2023-24.
Τα εξοπλιστικά αποτελούν μείζον θέμα στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν υπάρχει ομοθυμία για την καταλληλότητα του F-35 ως αεροσκάφους για την Πολεμική Αεροπορία, εν τούτοις η γενική αίσθηση είναι ότι διπλωματικά η Ελλάδα μπορεί μόνο να επωφεληθεί από τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον αποκλεισμό της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ καλούνται να διαχειριστούν ένα stock 100 αεροσκαφών, σε περίπτωση που παγιωθεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σιωπή Τραμπ για Λιβύη, τουρκική προκλητικότητα
Οι δύο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις ενώπιον δημοσιογράφων στο πλαίσιο του καλωσορίσματος, η πλειονότητα των ερωτήσεων, όμως, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι παρεμβάσεις για την Ελλάδα ήρθαν μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορές στα F-35 και στη Λιβύη, οι οποίες όμως δεν απαντήθηκαν από τον Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος, καθώς και την προοπτική για συμφωνίες με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τους τομείς και τα αντικείμενα, ενώ δεν έκανε κανενός είδους γεωπολιτική αναφορά.
Ακόμα και στο ζήτημα της θέσης των ΗΠΑ στη Λιβύη, δεν αποκάλυψε ποια είναι αυτή, παρά μόνο ότι έχει ενημερώσει σχετικά τους ηγέτες που έχει συνομιλήσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, ωστόσο, έκπληκτος για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, στο ζήτημα της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου και του Hellas Journal, την οποία όμως απέδωσε σε εσωτερικές μικροπολιτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως
«προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».
Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
«Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».