Με μπαράζ απειλών κατά Ιράκ και Ιράν απαντά ο Ντόναλντ Τραμπ σε Τεχεράνη και Βαγδάτη που πλέον είναι προφανές ότι βρίσκονται εγγύτερα απ΄ότι πριν από τη δολοφονία Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού πρώτα απείλησε το Ιράν με βομβαρδισμό ακόμα και των πολιτισμικών μνημείων σε περίπτωση ανταπόδοσης από πλευράς τους, στη συνέχεια επανήλθε απειλώντας το Ιράκ με κυρώσεις αν εφαρμόσει την απόφαση απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων που έλαβε η Βουλή.
Αν και οι αντιδράσεις, αυτές, από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πρωτόγνωρες, εν τούτοις, η στοχοποίηση εθνικών μνημείων αποτελεί μείζον ατόπημα, το οποίο ξεφεύγει από την πολιτική πιέσεων που είθισται να εφαρμόζει ο Τραμπ.
Ο στόχος του Τραμπ είναι διττός, αφενός να εξαντλήσει τα πολιτικά περιθώρια και να οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο, ώστε ο ίδιος να αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση και αφετέρου να πλήξει το ήδη αδύναμο προφίλ του καθεστώτος της Τεχεράνης εσωτερικά, συμβάλλοντας σε νέο ξέσπασμα βίας, διαδηλώσεων κλπ, με στόχο είτε να προκαλέσει νέο πραξικόπημα, είτε πολυδιάσπαση και φυγόκεντρες τάσεις, που θα υπονομεύσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάζει τις περιφερειακές εξελίξεις.
Εν τούτοις, μέχρι στιγμής, με τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ την κατάσταση είναι πιθανότερο να ενεργοποιήσει την αλληλεγγύη των εταίρων του Ιράν, όπως η ΕΕ και η Ρωσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ απηύθυνε χθες πρόσκληση στον Ιρανό όμόλογό του να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να οριστεί ημερομηνία.
Έτσι όπως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό, κερδισμένη βγαίνει αδιαμφισβήτητα η Ρωσία, ενώ ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας. Ενδεχόμενη περαιτέρω αποσταθεροποίηση του Ιράν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της βίας στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας εκτοπισμούς και νέο κύμα προσφύγων. Ήδη, η ανακοίνωση αναστολής επιχειρήσεων κατά του ISIS από τον διεθνή συνασπισμό, πυροδοτεί διαδικασία αναδιάταξης δυνάμεων στις τάξεις των ανταρτών και άλλων ομάδων στη Συρία, σκηνικό που ενισχύει τις δυνάμεις που διαθέτουν παρουσία στην περιοχή, την Τουρκία και τη Ρωσία.
Μόσχα και Άγκυρα, μάλιστα, διαθέτουν ισχυρούς και λειτουργικούς διαύλους με την Τεχεράνη και είναι τοποθετημένες από καρό, με τρόπο που θα επωφεληθούν σχεδόν από κάθε πιθανή έκβαση της εν εξελίξει αντιπαράθεσης.
Η ΕΕ επιχειρώντας να σώσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ, κάλεσέ τη Βαγδάτη να αναπληρώσει το κενό των ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, κίνηση που συνιστά άσκηση πίεσης, καθώς το Ιράκ είναι κατεστραμμένο και δεν διαθέτει τα μέσα.
Οι απειλές Τραμπ
Για «μεγάλες κυρώσεις» στο Ιράκ έκανε λόγο, την Κυριακή (05/01), ο Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του κοινοβουλίου για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η βάση στη Βαγδάτη κοστίζει πολλά οπότε πρέπει να δοθούν αρκετά χρήματα από το ασιατικό έθνος.
….targeted 52 Iranian sites (representing the 52 American hostages taken by Iran many years ago), some at a very high level & important to Iran & the Iranian culture, and those targets, and Iran itself, WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD. The USA wants no more threats!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 4, 2020
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι αποφασισμένος για παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ παρά την απόφαση του εθνικού κοινοβουλίου της ασιατικής χώρας περί αποχώρησης των ξένων ενόπλων δυνάμεων.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του από τη Φλόριντα, την Κυριακή (05/01), είπε:
«Έχουμε μια εξαιρετικά ακριβή αεροπορική βάση που είναι εκεί. Κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση. Δεν θα φύγουμε αν δεν μας πληρώσουν […] Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που δεν έχουν δει ποτέ και αυτές θα κάνουν τις ιρανικές [κυρώσεις] να φαίνονται κάπως ήπιες».
The United States just spent Two Trillion Dollars on Military Equipment. We are the biggest and by far the BEST in the World! If Iran attacks an American Base, or any American, we will be sending some of that brand new beautiful equipment their way…and without hesitation!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 5, 2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στη στρατιωτική βάση Μπάλαντ, που στεγάζει τις αμερικανικές δυνάμεις και βρίσκεται περίπου 80 χλμ. μακριά από τη Βαγδάτη. Ο ίδιος υπονόησε ότι η διοίκησή του «ίσως συζητήσει» το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.
These Media Posts will serve as notification to the United States Congress that should Iran strike any U.S. person or target, the United States will quickly & fully strike back, & perhaps in a disproportionate manner. Such legal notice is not required, but is given nevertheless!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 5, 2020
Πλέον, όπως είναι προφανές, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την Τεχεράνη με όρους Βόρειας Κορέας, επιχειρώντας την πλήρη απομόνωσή της, έτσι ώστε οι σύμμαχοί της να την αναγκάσουν να προσέλθει -έστω και εικονικά- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άνευ όρων, όπως συνέβη και με τον Κιμ γιονκ-Ουν. Το σκηνικό όμως στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό της κεντρικής Ασίας και το Ιράν πολύ πιο λειτουργική διεθνώς χώρα συγκριτικά με τη Βόρεια Κορέα.