Πρόσκληση στην Άγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη Ρωσία απηύθυνε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν την εν εξελίξει κρίση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται η Ουκρανία, η Συρία και η Λιβύη.
Το Κρεμλίνο ενημέρωσε ότι η συνάντηση έχει προγραμματιστεί, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το μέρος που θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τη Γερμανίδα καγκελάριο θα συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προδιαθέτοντας για την παρουσία και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Από την καγκελαρία η Ρωσία χαρακτηρίστηκε αναντικατάστατη, όσον αφορά το ρόλο της στην επίλυση διεθνών κρίσεων, με μνεία στο ρόλο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ρώσια έχει απριόρι τεθεί υπέρ της γερμανικής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή σκιαγραφείται από την διαδικασία του Βερολίνου, στο πλαίσιο του πάντα του ΟΗΕ. Αν και ακόμα δεν είναι σαφής η θέση και στάση της Γερμανίας, εν τούτοις είναι ολοένα και πιο καθαρό ότι η στάση ΕΕ και Ρωσίας στη Λιβύη έχει άμεση σχέση με τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε αυτόν.
Με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μόλις κυρώσεις για τις εταιρίες που συμμετέχουν στον Nord Stream 2, ΕΕ και Ρωσία δεν έχουν λόγο να υποστηρίξουν τον East Med, έτσι προωθείται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ οι υποχρεώσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών εξαντλούνται στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στη διαχείριση του προσφυγικού.
Συνεπώς, με δεδομένο την υπό προγραμματισμό επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα και τη διαδικασία του Βερολίνου, η συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία, αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό συντονισμού.
Της συνάντησης Πούτιν-Μέρκελ να προηγηθούν διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκινώντας με σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, την Παρασκευή.
Οι ελαστικοί χρονικοί προγραμματισμοί, πάντως, δείχνουν ότι οι ηγέτες δεν συμμερίζονται την αίσθηση των ραγδαίων εξελίξεων που προωθείται από τα media και τηρούν στάση αναμονής, ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρτιά πριν λάβουν πολιτικές αποφάσεις για τον χειρισμό.
Ήδη, το NATO ζήτησε από τη Τεχεράνη αυτοσυγκράτηση, ενώ η Μόσχα υποστήριξε ότι η χαλάρωση τήρησης των δεσμεύσεων από την Τεχεράνη δεν συνιστά υπαναχώρηση από τη συμφωνία JCPOA, ούτε εγείρει κίνδυνο διάχυσης πυρηνικών.