Πολλά ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο στην Ελλάδα στα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειο και η Βόρεια Αφρική φλέγονται και η Τουρκία εμφανίζεται αναμειγμένη σε όλα τα ενεργά μέτωπα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να δώσει μια “νίκη” στον πρόεδρο των ΗΠΑ που πιέζεται από το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό, τις κόντρες με ΕΕ και Κίνα και προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά και να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές του 2020.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρίσκεται στις ΗΠΑ από την Κυριακή, αναμένεται να παραμείνει έως και την Τετάρτη, όπου θα έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων.
Το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια και αύριο, Δευτέρα, θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων.
Στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τους παράγοντες της ομογένειας και επενδυτές, θα τεθούν τα τρέχοντα ζητήματα σε γεωπολιτική και γεωοικονομική βάση.
Συνάντηση με Τραμπ: Η ατζέντα
Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού είναι η Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ενώ επίσης θα έχει ένα εξαιρετικά γεμάτο διήμερο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων.
Μείζον ζήτημα για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως του κέντρου της περιοχής και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Προσέγγιση αρκετά γενική που τείνει να εξειδικευτεί μέσω της προσέγγισης με το Ισραήλ και της εδραίωσης του East Med, καθώς και του κομβικού ρόλου της Ελλάδας ως συνεκτικού κρίκου στα υπό διαμόρφωση περιφερειακά σχήματα ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας.
Αν και δεν αναφέρεται στις άτυπες ενημερώσεις και τα non papaers, η ελληνική πλευρά θα τονίσει τη συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε ο Ντόναλντ Τραμ και οι ΗΠΑ εν γένει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, υποστηρίζοντας την Ελλάδα στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατηγικά και δυνάμει προσοδοφόρας οικονομικά σχέσης, όπως αυτή έχει σκιαγραφηθεί από τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως νέο ενεργειακό hub και αντίβαρο στα ρωσικά σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της περιοχής.
Από αμερικανικής πλευράς θα τεθούν εξοπλιστικά, στα οποία περιλαμβάνεται και το F-35, ενεργειακά, για τους αγωγούς και τους τερματικούς σταθμούς LNG και επενδυτικά για το 5G, τα ναυπηγία και την Εθνική Ασφαλιστική. Τα περισσότερα εξ αυτών των ζητημάτων δεν τίθενται, όμως, αυτόνομα, αλλά σε αντιδιαστολή με την προδιαγραφόμενη επέλαση της Κίνας, μέσα από τον ΟΛΠ, τα ομόλογα, το εμπόριο και την αγορά ακινήτων.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Από ελληνικής πλευράς θα τεθεί ζήτημα χαλιναγώγησης της Τουρκίας, στη βάση του οποίου, όμως, οι ΗΠΑ έχουν αιτήματα για παραχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, τα οποία δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από την Αθήνα, Με δεδομένες τις ιδιαίτερα ευαίσθητες και σύνθετες σχέσεις της Ουάσιγκτν με την Άγκυρα, ο Ντόναντ Τραμπ θα προτείνει επίλυση των προβλημάτων σε διμερές επίπεδο, με διαμεσολαβητική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ, σχέδιο που δεν αναμένεται να βρει πρόσφορο έδαφος στην ελληνική αποστολή.
Σημαντικά γεγονότα της τελευταίας περιόδου στις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ αποτελούν, στον αμυντικό τομέα, η υπογραφή, τον Οκτώβριο στην Αθήνα, της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια και τον ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο έχει επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.
Από το Μαξίμου, εκτιμούν ότι η ελληνική θέση θα βοηθηθεί από τον εκδηλωμένο αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και από τη διάσταση απόψεων με τις ΗΠΑ σε Συρία και Ιράν-Ιράκ.
Θετικά, επίσης, θα επιδράσουν και οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ, τις οποίες ο Τραμπ θα ζητήσει να εντείνει η Ελλάδα, ενδεχομένως και με δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Νετανιάχου.
Business first…
Βαρύνουσας σημασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι και η οικονομική διάσταση της επίσκεψης, καθώς έχει προγραμματίσει μπαράζ επαφών για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με ομάδες επενδυτών, οι οποίοι βολιδοσκοπούν και βολιδοσκοπούνται τόσο για απευθείας παραγωγικές επενδύσεις, όσο και για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σημαντικά και θετικά αναμένονται τα μηνύματα που εκτιμάται ότι θα προκύψουν και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σημαντικό μέρος του προγράμματος του πρωθυπουργού αφορά στις επαφές του με την ομογένεια. Το Tarpon Springs της Φλόριντα είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε από Έλληνες, κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, όπου θα είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα είναι επίσης παρών ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος θα μιλήσουν σε εκδήλωση της ομογένειας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται έχοντας ικανοποιήσει ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το Tarpon Springs, είχε επισκεφθεί, σχεδόν ένα αιώνα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1922, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.