Ένα ακόμη βήμα απομάκρυνσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάνει η Τεχεράνη απαντώντας στην αμερικανική προκλητικότητα στην περιοχή, καθώς το καθεστώς επιχειρεί να διατηρήσει τη συνοχή στις τάξεις του και να αποφύγει ενδεχόμενη εσωτερική υπονόμευση.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα θα σταματήσει να υπακούει στα όρια της συμφωνίας JCPOA, τόσο σε επίπεδο εμπλουτισμού και φυγοκεντριστών, όσο στην έρευνα και ανάπτυξη. Ωστόσο, η Τεχεράνη θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, κίνηση που στόχο έχει να πιέσει κυρίως την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο γα τη διάσωση της συμφωνίας.
Το Ιράν ανακοινώνει υπαναχωρήσεις από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα κάθε 60 ημέρες, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, εκκινώντας παράλληλα ενεργή δημόσια διαδικασία αμφισβήτησης του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης.
Η απόφαση της Τεχεράνης αποτελεί σίγουρα αντίδραση που θα επιχειρήσούν να εκμεταλλευτούν η αμερικανική διπλωματία και το Ισραήλ, ωστόσο η ΕΕ -μέχρι στιγμής- δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση. Επίσης, η κυβέρνηση του Ιράν επισημαίνει ότι μπορεί πολύ γρήγορα να επανέλθει κάτω από τα όρια εφόσον αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας, που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.
Η διατύπωση αυτή στόχο έχει να μεταθέσει την πίεση και να εκμεταλλευτεί τις καταφανώς προκλητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ, έσπασε τη σιωπή του και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Ιρανό ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ δείχνει ότι δεν συντάσσεται με τις ΗΠΑ και διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με το Ιράν.
Η ΕΕ, κυρίως, θα νιώσει την πίεση των ΗΠΑ για να αλλάξει στάση επί του θέματος, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εντάξει το Ιράν και τη Μέση Ανατολή στην ατζέντα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, που αναμένεται να ανοίξει επιθετικά μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και υπογράφει την κατ΄αρχήν εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν και να φέρουν στο προσκήνιο της διεθνούς ειδησεογραφίας την αντιπαράθεση με το Ιράν, η ισορροπία δυνάμενων στην περιοχή βαίνει προς ριζική αναθεώρηση. Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν μάλιστα τον Ντόναλντ Τραμπ να αντριστρέψει την πολιτική αναδίπλωσης από τη Μέση Ανατολή, με το Πεντάγωνο να εγκρίνει την αποστολή συνολικά 3,500 στρατιωτών στην περιοχή.
Παράλληλα, όμως, δυσχερείς καθίστανται και οι σχέσεις με τη Βαγδάτη, καθώς η παραπαίουσα κυβέρνηση του Ιράκ υιοθέτησε ψήφισμα για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός της και την ανάκληση του αιτήματος στρατιωτικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ για τη μάχη κατά του ISIS.
Κινητικότητα στην περιοχή αναπτύσσει και το Ισραήλ, ενώ διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν την ενίσχυση της ρωσικής και τουρκικής επιρροής, καθώς το σκηνικό πολώνεται επικίνδυνα και με μεγάλη ταχύτητα.