Εντός πλαισίου και προσδοκιών εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, η επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, με το Ιράν να μετατρέπει την κηδεία του στην Βαγδάτη σε φόρουμ επίδειξης ισχύος, επιρροής και ενδεχομένως στη συνέχεια σε πορεία κατά της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή.
Επεισόδια, συγκρούσεις, ακόμα και περιφερειακές εντάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν και νεκρούς, δεν θα θεωρηθούν κλιμάκωση, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Ιρανού στρατηγού και Ιρακινών αξιωματούχων που έπεσαν νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.
Υπάρχει πάντα η προοπτική μετεξέλιξης της επικρατούσας κατάστασης σε “ενεργή κρίση”, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, παρά την αίσθηση που δημιουργείται από τη μεγάλη κινητοποίηση των ΗΠΑ και τις εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο πανίσχυρος Ιρανός στραγητός Κασέμ Σουλεϊμανί, ήταν από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο Ιράν, ισχυρή προσωπικότητα που οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι προετοίμαζε κλιμάκωση προκειμένου να ανεληχθεί στην εξουσία.
Ο αντιαμερικανισμός είναι πρόδηλος στο συγκεντρωμένο πλήθος, καθώς το σύνθημα που κυριαρχεί είναι το «θάνατος στην Αμερική». Η πλειονότητα αυτών που συμμετέχουν στη νεκρική πομπή είναι άνδρες που φορούν μαύρη στρατιωτική στολή ενώ κρατούν και ιρακινές σημαίες αλλά και σημαίες οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και ήταν απόλυτα πιστές στον Σουλεϊμανί.
Επίσης, ο Ντόνλντ Τραμπ φαίνεται ότι εστιάζει περισσότερο στο μικροπολιτικό σκέλος και αντίκτυπο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με γνώμονα την πολιτική του επιβίωση και την επανεκλογή του στην προεδρία στις εκλογές του 2020.
Παράλληλα, η αναζωπύρωση αυτή, επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να περάσει χωρίς αμφισβήτηση-κριτική και απώλεια πολιτικού κεφαλαίου, την ανάπτυξη νέων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, υπαναχωρώντας έναντι των προεκλογικών του δεσμεύσεων για αναδίπλωση των ΗΠΑ από την περιοχή.
Η πομπή ξεκίνησε από τον ιερό ναό Ιμάμ Καντίμ στη Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φωνάζει «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».
Δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και οι ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι πύλες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά γραφεία και ξένες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, παραμένουν κλειστές.
Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις φύλαξης αμερικανικών εγκαταστάσεων, ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ έχει λάβει επίσης επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Ο γερμανικός στρατός διέκοψε την εκπαίδευση Ιρακινών και Κούρδων στρατιωτικών και πολιτοφυλάκων, υπό το φόβο εσωτερικών εντάσεων, ενώ βάσεις και σημεία διέλευσης έχουν θωρακιστεί.
Η αντίδραση της Τεχεράνης, πάντως, δεν προδίδει προδιάθεση κλιμάκωσης, ούτε ολίσθησης στη βία και στο χάος στο Ιράκ, αντιθέτως καθιστά σαφές ότι θα παίξει το χαρτί της “αμερικανικής γκάφας”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εγγυηθεί τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, προκύπτει ότι το Ιράν θα επιχειρήσει τώρα να ενισχύσει το ρόλο και την επιρροή του στην περιοχή, ως ψύχραιμη και σταθερή δύναμη.