Αντικρουόμενα μηνύματα στέλνουν σε Αθήνα και Άγκυρα, σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας, καθώς επιχειρούν να διατηρήσουν τις ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες και να αποφύγουν διολίσθηση της κατάστασης στο χάος, στάση που επιτρέπει -όμως- στον Ταγίπ Ερντογάν τη γραμμική κλιμάκωση των προκλήσεων σε όλα τα μέτωπα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, καθώς η Ρώμη, ενώ σε επίσημο πολιτικό επίπεδο συντάσσεται μεν, νωχελικά δε, με την Ελλάδα, σε επιχειρησιακό επίπεδο παρέχει διευκολύνσεις στην Τουρκία.
Η ιταλική κυβέρνηση, από τη μια στέλνει αντιπροσωπεία στην υπογραφή της διακρατικής σύμβασης του East Med –την οποία όμως δεν υπογράφει ακόμα-, ενώ παράλληλα με δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, τάσσεται κατά της απόφασης της Τουρκίας. Από την άλλη όμως, ταυτόχρονα-δηλαδή χθες, ανεφοδίασε τουρκικές φρεγάτες που κατευθύνονται στη Αλγερία και στόχο έχουν να περιορίσουν τη δραστηριότητα του ναυτικού του Χαφτάρ και να δημιουργήσουν ασφαλή διάδρομο για ενδεχόμενη διέλευση τουρκικών στρατευμάτων.
Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μσρίνα Σερένι, με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε την έγκριση της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη από το κοινοβούλιο της ‘Αγκυρας.
«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική»,
τόνισε η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα όμως, χθες, η Άγκυρα στέλνει δύο φρεγάτες στη Λιβύη, με πρόσχημα τη συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις για τον Τούρκο ναύαρχο Oruç Reis. Πρόκειται για τις φρεγάτες Göksü και Gökova, όπως επισημαίνει το Militaire.gr, οι οποίες πλέουν προς την Αλγερία. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα οι φρεγάτες ανεφοδιάστηκαν στο ιταλικό λιμάνι της Αγκούστα.
Η αντίφαση αυτή δεν αποτελεί όμως εξαίρεση, αλλά κανόνα της ιταλικής διπλωματίας και πολιτικής, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη προ δύο εβδομάδων, όταν ιταλική φρεγάτα, που στάθμευε και ανεφοδιάστηκε στην Κύπρο, στη συνέχεια συμμετείχε σε νατοϊκές ασκήσεις υπό τουρκική ηγεσία.
Αντίστοιχη, αν και λιγότερο προκλητική στάση, έχει υιοθετήσει και η Γερμανία, η οποία περνάει σιωπηρά την υπόθεση του East Med, ενώ προετοιμάζει επίσκεψη της Μέρκελ στην Άγκυρα για το προσφυγικό.
Διαβάστε επίσης: Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, δρομολογούνται εξελίξεις
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, που ενώ η γραφειοκρατία, το κογκρέσο και το “βαθύ κράτος” συντάσσονται με τις πρωτοβουλίες, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ παρέχει κάλυψη και διευκολύνσεις στον Ταγίπ Ερντογάν.
Για τις ρωγμές στο αντιτουρκικό μέτωπο και την αλλαγή στάσης συμμάχων και εταίρων απέναντι στην Τουρκία είχαν προειδοποιήσει με παρεμβάσεις τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής, πριν και μετά τις εκλογές.
Διαβάστε επίσης: Όταν ο Καραμανλής έπαθε Σημίτη
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ η Τουρκία έχει θέση στο τραπέζι και ισχυρή άποψη.