Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε -κατά πλειοψηφία-, όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για ένα χρόνο, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο.
Λίγη ώρα μόνο πριν την επίσημη τελετή υπογραφής του East Med στην Αθήνα από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε την απόφαση για την πλήρη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας έτσι σαφές και ηχηρό μήνυμα στις χώρες τις περιοχής και στους σχηματισμούς, για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Με 325 ψήφους υπέρ, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το αίτημα του Φαγέζ Αλ Σάρατζ για αποστολή στρατού στη Λιβυή, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Νοέμβριο. Κατά της έγκρισης του αιτήματος ψήφισαν 184 βουλευτές.
Πριν την ψήφιση ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε ανοίξει παράθυρο για τη μη αποστολή της τουρκικής δύναμης στη Λιβύη, ζητώντας σε αντάλλαγμα την ανάσχεση της επέλασης των δυνάμεων του LNA, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Στόχος των δηλώσεων είναι να αλλάξει το διεθνές κλίμα και να ενταχθεί de facto η Τουρκία στις χώρες που επιχειρούν να σταματήσουν τον εμφύλιο.
Παράλληλα, όμως υπάρχουν και άλλα γεωπολιτικά μηνύματα, καθώς διακηρυγμένος, πλέον, στόχος της Τουρκίας είναι η ανάσχεση του East Med και της δυναμικής που δημιουργεί η χάραξη και μόνο του αγωγού, καθώς εδραιώνει το νέο γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ, που βασίζεται στις τριμερείς και τετραμερείς δομές με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, Κύπρο Αίγυπτο και Ισραήλ.
Με τον τρόπο αυτό και το επιπλέον επίπεδο ασφαλείας που δημιουργεί η Med 7, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που επιβάλλονται από την ανακήρυξη ΑΟΖ από τις εμπλεκόμενες χώρες, πειρορίζεται άρδην το γεωγραφικό και γεωπολίτικό εκτόπισμα της Τουρκίας και δημιουργούνται συνθήκες κατανομής του βάρους ασφαλείας σε πυλώνες και σχήματα, χωρίς έναν ισχυρό παίκτη στο μοντέλο της ΕΕ και υπό την κηδεμονία του East Med Act των ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις, αν και αναμενόμενες, οδηγούν σε κλιμάκωση της κατάστασης στο μεταίχμιο των αναδυόμενων κρίσεων, με προοπτική άμεσης εξέλιξης σε ενεργή κρίση. Ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη θα σημάνει αυτόματα την αναβάθμισης της κατάστασης στη Λιβύη, των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού σε κατάσταση ενεργής κρίσης. Πλέον, ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι πολύ υψηλότερος από πριν και οι προοπτικές δυσοίωνες.