Την παράμετρο της εμπέδωσης των σχημάτων περιφερειακής ασφάλειας επέλεξε να αναδείξει το Μέγαρο Μαξίμου με “επίσημες διαρροές” ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας για τον East Med, θέλοντας έτσι να προβάλλει την ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική, ώστε να αντιστασθμίσει την κριτική που δέχεται για διαλλακτικότητα και έλλειψη “κόκκινων γραμμών” απέναντι στην Τουρκία.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της υπογραφής προσυμφώνου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του East Med, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές εστίαζαν την προσοχή των δημοσιογράφων στο άρθρο 10 της σύμβασης του αγωγού που υπογράφεται τώρα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου, στη σύμβαση περιλαμβάνεται και ρήτρα αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο. Βέβαια, οι τρεις χώρες έχουν από καιρό ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της τριμερούς για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών τους, δημιοργώντας έτσι αίσθηση ασφάλειας για τους εν δυνάμει επενδυτές. Αντίστοιχες ρήτρες προβλέπονται άλλωστε και στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου καθώς και στην Med 7 και τα υπόλοιπα σχήματα στην περιοχή.
Πρόβλημα όμως παραμένει ο τρόπος και ζητούμενο ο βαθμός ενεργοποίησης των προνοιών αυτών, παράμετροι που εν πολλοίς θα καθοριστούν από το State Department και το Πεντάγωνο, στην έκθεση που θα υποβάλλουν προς το αμερικανικό Κογκρέσο για στην στρατηγική ασφαλείας που περιλαμβάνεται στις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το East Med Act.
Βέβαια, οι διακηρύξεις αυτές, αν και στοχεύουν στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και διακρατικής συνεργασίας, παράλληλα διαχέουν ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία και αποσταθεροποίησης της περιοχής, δεδομένου μάλιστα ότι η Άγκυρα απαντά σθεναρά σε κάθε κίνηση.